Billedet: Udsnit fra rettighedsalliancen.dk og omtaler af DanishBytes på trustpilot
For krænkelser af rettighederne til minimum 3.000 oprethavsretligt beskyttede værker lyder dommen på betinget fængsel i 60 dage og en erstatning på 5.000 kroner.
Dommen har samlet set næppe den effekt i piratmiljøet, som Rettighedsalliancen, der anmeldte sagen, ønsker sig. Dette konkluderet ud fra direktørens udtalelse sidst i artiklen her.
Sagerne om piratkopiering – når vi er i det her niveau – bør generelt udløse ubetingede straffe
Maria Fredenslund
Bruger af 100 TB dømt
Sidste gang vi skrev om en dom, der havde pirattjenesten DanishBytes som omdrejningspunkt, var det en bagmand, der blev dømt. Det var 14. november, vi fortalte den historie.
Denne gang er det en bruger af DanishBytes-pirattjenesten, der er dømt.
Udover det allerede nævnte er også hans computer konfiskeret, og han skal yde 80 timers samfundstjeneste. Det har Rettighedsalliancen, der anmeldte den 28-årige mand, oplyst fredag på deres hjemmeside.
Den dømte har downloadet ”ikke under 100 TB […], der tæller både film, serier, tv-indhold, musik og bøger, herunder tegneserier og lydbøger”, skriver de.
Selvom han efter dommen omtales som bruger og ikke bagmand, er han ifølge nyhedsopslaget også dømt for at uploade 20 TB ulovligt indhold til DanishBytes. Altså har han via den torrentbaserede tjeneste også delt materiale, som kan bruges af tjenestens brugere, der er opgjort til 4.000 i den pågældende tidsperiode.
Rettighedsalliancen omtaler den dømte og sagen således:
” Sagen mod den 28-årige mand er den anden sag i år mod en seriekrænker, der er kendetegnet ved ikke at være en bagmand bag en ulovlig fildelingstjeneste, men derimod en bruger, som systematisk og i stor grad bruger disse tjenester til både ulovlig download og deling af ophavsretligt beskyttede værker.”
Sagen er håndteret af NSK, Sektionen for Rettighedsbeskyttelse, og både de og Maria Fredenslund, direktør i Rettighedsalliancen, udtrykker i nyhedsomtalen tilfredshed med, at det ikke kun er bagmænd men også brugere, der nu bliver dømt for de ophavsretlige krænkelser.
K-NEWS har stillet et par uddybende spørgsmål, der handler om de relativt milde sanktioner i denne dom. For tidligere har der i disse sager for eksempel været fokus på at tale om erstatning per krænkelse. En sådan retspraksis har været forsøgt defineret både i sager ført på foranledning af Rettighedsalliancen samt i sagskomplekset Piratbrevenes Årti.
Spørgsmålene har vi stillet skriftligt, og de er besvaret på samme måde. Vi har redigeret i svarenes længde.
En dom som denne afskrækker ikke
-Hvor tilfreds er Rettighedsalliancen med, at ulovligheden “kun” udløser betinget dom?
”Sagerne om piratkopiering – når vi er i det her niveau – bør generelt udløse ubetingede straffe. Vi ser også i ’miljøet’, at de betingede straffe desværre ikke ser ud til at have nogen større afskrækkende effekt på andre. Her er det primært erstatningskravene, der virker.”
Som årsag til den lavere straf nævnes, at ”der kan være særlige ting ved sagerne, som lang sagsbehandling o.s.v., der giver anledning til betingede straffe”.
Ikke overraskende er Rettighedsalliancen dog ”yderst tilfredse med, at der fra politiets (NSK) side igen skrides til handling og statueres et klart eksempel over for brugere af ulovlige film, tv-indhold m.m."
Men hvordan ser alliancen så på størrelsen af erstatningsbeløbet, 5.000 kroner, når det nu – med direktørens egne ord – primært er erstatningskravene, der virker?
-Hvordan ser I det beløb i forhold til mængden af krænkede værker og de tidligere udmeldinger om, hvad en rimelig kompensation er per krænket værk?
”De 5000 er fra vores stol ikke udtryk for en rimelig kompensation og slet ikke for en kompensation per krænket værk. Beløbet er udtryk for, at det er vigtigt at få erstatningskrav med i straffesagerne, for det er det, der virker på at afskrække andre fra at bruge ulovligt indhold. Generelt er niveauet for erstatningskrav i sager om IP-kriminalitet alt for lavt, men det er bedre end ingenting. Og det vigtigste i sagen her er, at få kravet med i sagen og på den måde maksimere straffen og dermed effekten af dommen.”
Dommene er også omtalt på politi.dk, der tilføjer, at:
"Sagen er en del af et større sagskompleks om ulovlige fildelingstjenester, der udspringer af en anmeldelse fra Rettighedsalliancen i 2018. Det har ført til, at en række af tjenesterne nu er lukket, og flere brugere og bagmænd er dømt i retten."
Herunder: Som det kan ses på screenshot af Trust Pilots omtale af Danish Bytes, foregår diskussion om den åbenlyst ulovlige tjeneste åbent. Bemærk den seneste kommentar, der i sti direkte sprog stiller spørgsmålstegn ved, hvor klogt det nu lige er.