16/08/2021 - Retssikkerhed

Google vil passe bedre på børn, når de går online 


Techgiganten Google offentliggjorde i sidste uge en række tiltag, der skal skabe mere sikkerhed for børn på internettet. Blandt andet vil de afholde sig fra at indsamle data fra børn og unge, der bruger Youtube. Dataetisk rådgiver roser Google for initiativet men mener også, at der er bagtanker bag.

Tekst: Cecilie Uhre / Foto: Shutterstock


I lang tid er der blevet kaldt på handling fra techgiganterne i forbindelse med ansvarstagen for børn og unge i den online verden.

K-NEWS har besøgt emnet før og har blandt andet beskrevet udfordringerne for de børn, der arbejder online, men også den manglende sikkerhed for de børn, der bare følger med bag skærmen

Langt om længe tyder det på, at en af de største techgiganter har lyttet. Google lancerede i sidste uge en række tiltag, der skal gøre det mere sikkert for børn at færdes online.

Ifølge computerfagmediet Version2 indeholder Googles sikkerhedspakke for børn en række tiltag, der skal skærme børn, når de færdes online.

Her er et udpluk af tiltagene som Version2 har lavet:

Tryggere søgning: Google tilbyder allerede SafeSearch, som filtrerer stødende og seksuelt indhold for at gøre det sikrere at søge information på nettet – funktionen er standard for brugere under 13 år. Fremover bliver det udvidet til også at gælde brugere op til 18 år.

Fjern billeder i søgemaskinen: I løbet af de kommende uger introduceres en helt ny politik, der giver alle under 18 år (eller deres forældre/værger) mulighed for at bede om at få fjernet deres billeder fra søgeresultaterne. Et værn mod bl.a. mobning.

Sikker upload på YouTube: YouTube er beregnet til 13 år og op. Gruppen under 18 – altså de 13-17-årige – bliver fremover sat til den mest private indstilling, så deres uploadede videoer kun kan ses af dem selv og dem, de selv aktivt vælger. Dermed skal de unge træffe et mere oplyst valg af digitalt fodspor.

Autoplay slås fra: For de 13-17-årige bliver automatisk afspilning (autoplay) fremover slået fra som standard. Samtidig vil de unge få påmindelser om at tage en pause fx ved sengetid.

Placeringshistorik: Placeringshistorik er i dag slået fra som standard for alle brugere, mens man kan slå det til, hvis man ønsker det. Fremover bliver den mulighed helt lukket for brugere under 18 år. Forældre har dog stadig mulighed for at se, hvor deres børn befinder sig gennem Androids Family Link.

Annoncering: Annoncører kan ikke længere målrette annoncer baseret på alder, køn og interesser til børn under 18 år. Google forhindrer også visningen af aldersbestemte annoncekategorier for teenagere.

Google Play: I Google Play kommer en ny sikker sektion, hvor forældre kun finder apps, som bedømmes som familievenlige. Udviklere skal blandt andet redegøre for, hvordan deres apps indsamler og bruger data, så forældre nemt kan vurdere, hvad de giver tilladelse til, før de henter de enkelte apps.

 

Bagtanker bag initiativ

Da tiltagene kun skal gælde for børn og unge op til 18 år, er et af de spørgsmål, man kan stå tilbage med, hvordan Google vil sørge for, at tiltagene rammer de rigtige.

Til P1 morgen siger Jesper Vangkilde, der er kommunikationschef for Google i Danmark, at det er ligetil i de tilfælde, hvor børn og unge er logget ind på en Googlekonto, for så kender de alderen og kan lægge beskyttelsesfilteret ned over dem. Men:

“Hvis de ikke er logget ind, så kan vi ikke gøre andet end at foretage et bedste skøn. Det er baseret på, hvad de søger på, og hvilke videoer, de ser. Så må vi prøve - efter bedste evne - at sjusse os frem til, hvor gamle de er, og det gør vi med livrem og seler. Hvis vi er i tvivl, antager vi, at de er under 18,” siger han i P1 morgen.

Pernille Tranberg, der er dataetisk rådgiver, roser Google, men hun tror også, at Google har bagtanker med initiativet.

“Det er en stor fordel for Google at få så mange ind i deres univers og have dem bag ved et log-on, men jeg synes, det burde være tilgængeligt for alle - også uden log-on,” siger hun til P1 morgen.

Jesper Vangkilde afviser bagtanken og siger blandt andet, at det ene mål de har, er at beskytte børn.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak