De tre betalingsgiganter Paypal, Visa, Mastercard samt eBay har i løbet af de sidste dage trukket sig fra projekt ’ny kryptovaluta Libra’ som med Facebook i spidsen blev annonceret før sommeren.
Libra skulle dannes og styres af et netværk af partnere, hvor de fire førnævnte var nogle af sværvægterne. For få måneder siden var deres standpunkt, at de ville være med til at udvikle Libra samt hver især smide et tocifret millionbeløb, som skulle skabe det stabile fundament for kryptovalutaen der vil binde sig til US Dollar. Men de 'betalingsgiganter' har nu trukket sig.
På Libra-sitet ses de fire firmaer ikke længere som en del af ’Network of partners’-grafikken, ligesom flere andre firmaer er forsvundet ud af grafikken, i forhold til hvordan den så ud. Billedet øverst i artiklen viser overstregninger lavet af K-News henover parnerskabsgrafikken som den så ud for kort tid siden.
Lige nu er deltagerne i partnerskabet dalet til lidt over tyve firmaer. Visionen for samarbejdet kan stadig læses på hjemmesiden: ”Libra er en global, digital indfødt, reserve-backed cryptocurrency bygget på blockchainteknologi”.
Masser af advarsler
Lige siden annonceringen af Libra har det ikke skortet på advarsler og bekymringer fra økonomer, banker, myndigheder og regeringer.
G7 advarede i midten af juli om seriøse risici ved Libra og lignende digitale valutaer. Advarsler der handler om både terrorfinansiering og hvidvask, unfair konkurrence og tax compliance samt - på den helt store politiske klinge - undergravning af klodens finansielle stabilitet og landenes mulighed for at føre pengepolitik.
Noget der fundamentalt får advarslerne til at blusse op, er, at Facebook med sine milliarder af brugere verden over kan sætte sig på en betragtelig del af global grundlæggende infrastruktur. Man skal blot forestille sig scenariet, hvor de skriver til deres brugere ”hej, nu kan du med dit Facebook-login bruge den her kryptovaluta til betalinger”.
Det vil de kunne gøre fra den ene dag til den anden til de over 1,5 milliarder mennesker, som logger på tjenesten dagligt. Set ud fra månedstal er omfanget endnu større - nemlig over 2,3 mia brugere.
Ikke en naturlig pengeudvikling
Noget der reelt bakker op om fair konkurrence-advarslerne, blev sagt af professor Roman Beck på IT Universitetet i København:
”Libra er ikke en naturlig evolution inden for, hvordan vi kan udveksle penge digitalt. PayPal startede som en ide, der skulle skabe deres fundament af brugere. Det er ikke det, der er tale om her. Facebook har en stor gruppe af brugere, som er låst til deres platform, og Libra har dermed en forudinstalleret base af potentielle brugere”. Sådan sagde han i starten af juli til K-News.
Spådom om midlertidig død
Vi har efterfølgende talt med Roman Beck igen i forbindelse med et længere interview om blockchainteknologi, hvordan det fungerer og hvordan det grundlæggende vil forandre samfundsstrukturer. Det er hans speciale. Og i det interview - som er lavet i starten af september længe inden Visa, Mastercard og PayPal forlod Libraprojektet - kom han med en dødsdom over Libra, eller i hvert fald en ’midlertidig dødsdom’.
Roman Beck sagde dér den 2.september:
”De kommer til at stoppe det. De vil sige noget i retning af, at det her var et interessant og oplysende projekt. Det var den rigtige ting at gøre men måske ikke på det rigtige tidspunkt. Lovgiverne i USA kom med et par valide pointer. Vi går tilbage i vores workshop og raffinerer løsningen, og I hører fra os”.
Det var Roman Becks Libra-profeti halvanden måned inden nogle af de eksisterende betalingsgiganter altså valgte at forlade Libra.
Libra som et breaking point
Selvom Roman Beck ikke tror på, at Libra bliver til det, de har slået stort op, så markerer Libra alligevel i hans øjne et skelsættende punkt i menneskehedens historie og vores samliv med maskiner. Han laver en reference til science-fiction universet i Terminator-filmene, hvor firmaet Skynet har computerkraft, som stiller spørgsmål ved, hvor meget vi overlader til maskinerne og algoritmerne.
”Jeg fik et spørgsmål for et par uger siden om, hvornår jeg ser ’the turning point’, ser det her ’breaking point’. Og jeg tror vi allerede har set det - Libra er vendepunktet”.
Alle der har set bare en af Terminatorfilmene kender dommedagsmiljøet, som er opstået fordi menneskeheden gav for mange muligheder til maskinerne.
Og når vi taler om kryptovaluta bygget på blockchainteknologi, er det i høj grad maskin- og algoritmestyring, der er i spil. Roman Beck forklarer, hvorfor vi nu er på den anden side af ’the turning point’:
”I så lang tid har store virksomheder sagt: Det er ikke klar til primetime, den her teknologi er stadig for nørder, det er ulovligt, det er farligt, hele paletten af argumenter. Men pludselig var der et initiativ båret frem af 30 firmaer, der altså ikke er fjollefirmaer. Det var et wake-up call. Nogen gange hører vi ikke alarmen og siger ’vi venter på signalet’. Vi har allerede set masser af signaler, så jeg tror helt klart, det her var turning point.”
Det handler åbenlyst ikke fra Roman Becks side om et udløsende tryk på en dommedagsknap. Men vi har passeret den dag, hvor blockchainteknologi, som kan forandre rigtig mange af vores systemer – det være sig i stater, organiseringer, forretninger - fik sit gennembrud. Med andre ord er vi, anført af store firmaer, nu klar til at lægge væsentlige beslutningsgange hos maskinerne.
I en længere artikel om Blockchainteknologi, vi på K-News snart udgiver, fortæller Roman Beck mere om hvordan vi må forvente, at Kina buldrer derudaf lige om lidt med en centralbankcentreret kryptovaluta. Det bliver i artiklen ’Blockchainprofessoren og de farvede penge’.
Love og regulering mangler
Siden annonceringen af Libra har myndigheder og nationer verden over haft travlt med at danne sig overblik og meninger om kryptovalutaer. Financial Stability Board, FSB, der blev etableret i 2009 for at arbejde for international reformering af finansiel lovgivning og overvågning, har i søndags den 13. oktober ifølge BBC advaret om, at en verdensomspændende digital coin a la Libra rummer lovgivningsmæssige udfordringer.
Og G7 udtrykker klart, i en rapport som BBC har set skitsen til, at de er overbevist om at intet stablecoin-projekt skal træde i kraft før der er overblik over det juridiske og det regulerende, og før end risici er passende imødegået. Sådan skriver BBC for få dage siden:
The G7 believe that no stablecoin project should begin operation until the legal, regulatory and oversight challenges and risks are adequately addressed
I løbet af denne uge - efterårsferieugen i Danmark - er der løbende kommet flere detaljer på hvad advarsler og kritik handler om i forhold til det formentlig uafvendelige indtog af globale kryptovalutaer. Coinbase følger historierne tæt og har blandt andet en opsamling på denne uge 42 i en artikel hvor de skriver at Bitcoin har fejlet, men at globale stablecoins udgør en trussel.
Også kritiske øjne på andre coins
Med til snakken om konkrete kryptovalutaer hører også, at det ikke kun er Libra, der granskes. G7 har også blikket rettet mod J.P.Morgans kryptovaluta, JPM Coin, der ligesom Libra er en ’stablecoin’ bundet til dollar.
Professor og leder af European Blockchain Center Roman Beck på IT Universitetet i København ser Kryptovalutaen Libra som skelsættende, men er dog samtidig af den overbevisning, at den ikke bliver realiseret - i denne omgang.