14/02/2025 - Ghettoloven

Generaladvokat om Ghettolov: Udgør direkte forskelsbehandling


Tamara Ćapeta - generaladvokat på sagen mellem 12 beboere fra Mjølnerparken og Social- og Boligministeriet ved EU-Domstolen - kom i dag med sit juridiske forslag til en afgørelse. Et forslag, der lægger sig tæt op af sagsøgernes. 

Tekst og foto: Cecilie Uhre


Selvom selve afgørelsen ikke er kommet endnu, kan advokat Petra Fokdal med dagens udmelding fra EU's generaladvokat næsten nå medholdet fra EU-Domstolen med fingerspidserne, og dermed se den danske ghettolov falde til jorden.

“Det er ret ofte, at dommerne følger de juridiske forslag til afgørelse, der kommer fra generaladvokaten,” siger hun til K-NEWS.

Det forslag, der i dag er blevet præsenteret fra generaladvokat Tamara Ćapeta, lægger sig rigtigt tæt op ad den argumentation, Petra Fokdal sammen med sin kollega Eddie Rosenberg Khawaja præsenterede for EU-Domstolen tilbage i september 2024, da de stod i EU-Domstolens lokaler i Luxembourg.

Petra Fokdal og Eddie Rosenberg Khawaja argumenterede for, at Ghettoloven med sin kategorisering af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere udgør en etnisk oprindelse i sig selv, og dermed er direkte forskelsbehandlende.

Og ordene er næsten ens i udtalelsen fra generaladvokaten i dag d. 13. februar 2025:

Den første grund til at finde, at der foreligger direkte forskelsbehandling, er ifølge generaladvokaten, at lovgivningen stiller disse lejere i en sårbar situation for så vidt angår sikkerheden af deres ret til en bolig, hvilket således medfører en ringere behandling af disse personer i forhold til lejere i andre kvarterer, der befinder sig i en sammenlignelig situation, hvor størstedelen af befolkningen er af »vestlig« oprindelse.

For det andet stigmatiserer det etniske kriterium, som den danske lovgiver anvender, den etniske gruppe, hvis strukturelle ulemper med hensyn til deres evne til integration i det danske samfund er blevet erkendt, hvilket mindsker snarere end øger deres chancer for at blive integreret i dette samfund.

Sådan står der i pressemeddelelsen fra EU-Domstolen.

“For os er det et virkelig godt udsagn,” siger Petra Fokdal og fortsætter:

“Vi tror endnu mere på sejr nu. Vi har svært ved at se, at de kan nå frem til det stik modsatte af det, generaladvokaten har skrevet.”

Hvis EU-Domstolen lytter til generaladvokaten og dømmer, at den danske ghettolov udgør direkte forskelsbehandling, får det rigtig stor betydning for den ændring i Boligloven, der blev lavet i 2018, og som i folkemunde kendes som Ghettoloven. Det vil nemlig betyde, at den er i strid med EU-retten.

“Og så må alle de udviklingsplaner, der er godkendt, anses for ugyldige,” sagde Petra Fokdal til K-NEWS tilbage i november 2024, da hun gæstede Magtens Tredeling for netop at fortælle om omdrejningspunktet i tvisten, hvor 12 beboere fra Mjølnerparken har sagsøgt Social- og Boligministeriet, fordi de er blevet smidt ud af deres hjem og mener, det er sket med baggrund i ulovlig forskelsbehandling.

I samme episode nævner hun en anden konsekvens det vil få, hvis EU-Domstolen erklærer sig enig i, at ghettoloven udgør ulovlig forskelsbehandling:

“Det kan have virkelig stor betydning. Men der er mange andre EU-lande, der har kigget lidt til Danmark og sagt, det der er måske en meget god idé. Men hvis EU-Domstolen er enig med os, så sætter det en stopper for Frankrig og Italien og nogle af de andre lande, der også har kigget lidt på den her model - det er de nødt til at indstille. Så det er i sig selv et ret stort skridt for alle ikke-vestlige indvandrer, der bor i EU.”

Derfor venter Petra Fokdal spændt på at se, hvad det endelige udfald fra EU-Domstolen bliver. Den endelige dato for afgørelsen kender hun ikke endnu.

Du kan høre hele episoden af Magtens Tredeling om ghettoloven ved EU-Domstolen HER. 

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak