27/06/2024 - Spillovgivning

En illusion af lovlighed: Ekspert efterlyser indsats mod illegal spiludbyder


Et af verdens største bettingselskaber er udelukket i en række lande og udbyder ulovlige spil, men alligevel fortsætter det med at vokse og har for nylig været på spil i Danmark.

Tekst: Anders Dehn


Foto: Screendump af 1xBet-reklame fra Youtube, samt udsnit fra Macolin-konventionens aftaletekst

 

”Andrea Pirlo, World Cup Champion” står der nede i det ene hjørne, mens den italienske fodboldlegende stirrer i den kameralinse, der zoomer ind på hans ansigt.

”I’m not playing,” siger Pirlos stemme hen over videoen, ”but the game is still on.” Han hiver en telefon frem, der viser 1xBets hjemmeside, og bookmakerens logo toner frem på skærmen.

1xBet er et af verdens største bettingselskaber, og Andrea Pirlo er langt fra den eneste verdenskendte person, klub eller organisation fra sportens verden, der har promoveret virksomheden. Alligevel tjener 1xBet og en lang række andre spiludbydere en stor del af deres penge på ulovlige spil. Det afkræver spørgsmålet: Hvordan kan det lade sig gøre?

”Hvis jeg havde en god forklaring, så ville jeg rigtig gerne give den. For det er jo egentlig helt sygt,” siger Chris Kronow Rasmussen.

Han er lektor i sportsbetting integrity ved University of New Haven og chef for afdelingen financial crime prevention i virksomheden Advisense, hvor han hjælper virksomheder med, hvordan de bekæmper hvidvask og matchfixing. Kronow Rasmussen har gennem flere år holdt et vågent øje med 1xBet, som blev stiftet i 2007 af de tre russere Roman Semiokhin, Dmitrij Kazorin og Sergej Karsjkov.

Hverken de tre stiftere eller 1xBet har dog hjemme i Rusland længere; virksomheden har base på Cypern, hvor Semiokhin og Kazorin også bor, mens de er eftersøgt i deres hjemland. 43-årige Karsjkov døde i 2023 under mystiske omstændigheder i forbindelse med en operation i Schweiz.

1xBet trækker en række af skandaler efter sig. I 2019 suspenderede den britiske spillemyndighed udbyderens licens, efter avisen The Times afslørede, at 1xBet udbød spil på dyreslagsmål og på sportskampe med ungdomsspillere. Samme år fik Spillemyndigheden i Danmark 1xbet.com DNS-blokeret, så man ikke kan tilgå siden fra dansk grund.

Det er nemlig ulovligt at udbyde pengespil i Danmark eller rette spillet mod det danske marked, hvis man ikke har licens fra Spillemyndigheden. Et spil kan eksempelvis blive anset for at være rettet mod Danmark, hvis hjemmesiden er på dansk, man kan anvende dansk valuta eller Dankort, eller der er dansk kundeservice. Spillemyndigheden oplyser til K-NEWS, at netop muligheden for at vælge dansk som sprog var årsagen til blokeringen.

Alligevel har 1xBet været på spil i Danmark i 2024. Dels kunne vi på K-NEWS fortælle, at det store Counter-Strike-medie HLTV muligvis overtrådte spilleloven med sine annoncer for udbyderen, dels var 1xBet storsponsor for en stor, international esport-turnering i Royal Arena i påsken.

Det er dog ikke kun i dansk kontekst, at 1xBet udbyder lovstridige spil. I 2014 vedtog Europarådet den såkaldte Macolin-konvention, som er ratificeret i ni lande og underskrevet af yderligere 32. Danmark har underskrevet konventionen, men endnu ikke ratificeret den.

Konventionen handler om matchfixing og definerer ulovlig sportsbetting som ”enhver sportsvæddemålsaktivitet, hvis type eller operatør ikke er tilladt i henhold til gældende lovgivning i den jurisdiktion, hvor forbrugeren befinder sig.”

Der er en slags mismatch mellem national og international lovgivning – eller mangel på samme

 

I en række lande i Fjernøsten er stort set alle former for pengespil forbudt, eksempelvis Kina, Malaysia, Sydkorea, Japan og Indonesien, men på 1xbet.com kan man vælge de enkelte landes sprog.

 

Mismatch i lovgivningen

Hvor Macolin-konventionen fastsætter en vis international standard for, hvordan ulovlig betting defineres, mangler der et international licenssystem eller vagthund, påpeger Chris Kronow Rasmussen. I dag er det op til de enkelte lande at administrere licenser og beslutte, hvilke krav der skal stilles til indehaverne, mens en større og større del af pengespil er rykket online og dermed krydser grænser.

”Der er en slags mismatch mellem national og international lovgivning – eller mangel på samme. Jeg tror også, at med internettets udbredelse er det bare blevet så nemt. Så forklaringen er også hele den her internationalisering og manglende fokus på, at der faktisk er noget, der hedder licens,” siger han.

1xBet har faktisk et par licenser. Primært i Curaçao, en selvstændig østat og en del af det hollandske kongerige. Her udsteder myndighederne i alt fire moderlicenser, men indehaverne kan uddele et ubegrænset antal underlicenser. Dem er der over 500 af, og kontrollen med dem er berømt og berygtet for at være afslappet.

Derudover har 1xBet også licens i Nigeria og havde tidligere i Ukraine, men virksomheden og de tre stiftere er siden blevet sanktioneret af regeringen på grund af forbindelserne til Rusland.

Uden effektiv regulering eller kontrol er 1xBet vokset til at være en af de største spiludbydere i verden. Analyse- og rådgivningsfirmaet Regulus Partners anslår 1xBets omsætning til at være mellem fire og fem milliarder dollars, hvilket svarer til 28-35 milliarder kroner. Dermed er 1xBet klodens tredjestørste spilkonglomerat kun overgået af Flutter, der har kendte brands som Betfair, PokerStars og Paddy Power, og Entain, der har brands som bwin, Ladbrokes og PartyPoker.

Det kan lade sig gøre, fordi markedet for illegale pengespil online er gigantisk. Asian Racing Federation udgav i 2022 en rapport, hvori de opgjorde 534 bettingsider ud fra en definition magen til Macolin-konventionens: Hvis en udbyder tilbyder spil i lande, hvor spil er ulovligt, eller udbyderen ikke har licens, anses siden for at være ulovlig. Den definition levede 61 procent op til.

Et år tidligere anslog FN’s kontor for narkotika og kriminalitet i rapporten ”Global Report on Corruption in Sport”, at der spilles 1,7 billioner dollars om året på illegale spilmarkeder. Altså godt syv billioner kroner.

Samme agentur har anslået, at 142 milliard dollars – 985 milliarder kroner – hvidvaskes gennem sportsbetting årligt. Udbydere med licens på Curaçao er eksempelvis ikke underlagt krav om at indberette mistænkelige spilmønstre, hvilket gør det langt sværere for myndigheder at opdage og opklare matchfixing og hvidvask.

K-NEWS har kontaktet 1xBet for at få en kommentar til kritikken, som fremsættes i denne artikel, men udbyderen er ikke vendt tilbage.

 

Gemmer sig

Hvis man ønsker en visuel præsentation af, hvor lidt 1xBet respekterer enkelte landes forsøg på at begrænse deres borgeres adgang til sitet, kan man besøge 1xworld.com. Det er ifølge det norske medie Josimar 1xBet, der står bag siden, der hævder, at 1xBet er tilgængelig i de fleste lande i verden.

”In which countries is 1XBET operating? The answer is all over the world!” står der eksempelvis. Men, tilføjer 1xBet, nogle regeringer censurerer siden.

Det er der dog råd for. 1xworld.com byder på en interaktiv jordklode, hvor man kan trykke på hvert enkelt land og få instruktioner til at tilgå 1xBets udbud af spil. Der er eksempelvis en guide til at få dansk som sprog og kroner som valuta. Den tager kun et par minutter at udføre.

”Det er jo et supergodt spørgsmål, hvorfor ingen sætter en stopper for dem,” siger Chris Kronow Rasmussen.

En af årsagerne skal formentlig findes i den problematik, som K-NEWS har sat fokus på gennem en række artikler: lyssky eller direkte kriminelle aktiviteter, der foregår online og på tværs af lande, har det med at være oplagte til at skjule, hvem der har ansvaret.

”Hvor finder man bagmændene henne? De har jo de her sider, hvor man kan omgå lovgivningen i det pågældende land, og så sidder de på Cypern og har sikkert flere forskellige selskaber og selskabsstrukturer og flytter penge rundt. Så hvem er det i sidste ende? Hvem skal man gå efter? Hvem er egentlig den sidste ansvarlige?” spørger Kronow Rasmussen retorisk.

Den anden del af forklaringen kalder han med et hjemmestrikket begreb sportsbettingwashing: at 1xBet renskurer sit rygte ved at få kendte sportsklubber, -forbund og -stjerner til at reklamere for sig.

”Måske handler det om en en form for manglende interesse. Det kan også være, det er uvidenhed. At man ikke tænker, at de er ulovlige, fordi de er så promoveret rundt omkring i verden. At de ligesom har købt sig til en eller anden godkendelse, fordi de sponsorerer FC Barcelona, Paris Saint-Germain, Serie A og så videre,” siger han.

Med andre ord: Sportens profiler er med til at opretholde en illusion af lovlighed.

 

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak