18/12/2024 - Truet

Da Liv anmeldte trusler til politiet, blev hun afvist. For hun var jo advokat


Liv Dyrhauge-Klargaard blev i forbindelse med en familiesag truet og chikaneret af modpartens klient i en sådan grad, at hun havde svært ved at udføre sit arbejde. Da hun forsøgte at anmelde det til politiet, var hendes oplevelse, at hun ikke blev taget seriøst. Fordi hun var advokat. 
 
I andet afsnit af Magtens Tredeling - Truet har vi besøg af advokat Liv Dyrhauge-Klargaard, der fortæller om en oplevelse med trusler og chikane, som stadig sidder i hende her godt seks år efter. 

Tekst og foto: Cecilie Uhre



Der er gået mere end syv år, men moren, der truede og chikanerede Liv Dyrhauge-Klargaard i omkring et år, dukker stadig op i Livs tanker et par gange om måneden.

Truslerne og chikanen kom i forbindelse med, at Liv førte en familiesag, hvor hun repræsenterede faren. Moren var modpartens klient. Tvisten handlede om bopæl og forældremyndighed.

Chikanen startede i det mindre. Moren, der først mistede midlertidig bopæl og senere den permanente, begyndte at sende klager  over Liv til de bestyrelser, Liv sad i. Senere begyndte hun at ringe til Livs advokatkontor og blokere linjerne og råbe ad sekretærerne. Men  langsomt eskalerede det og det der først var chikane voksede sig til trusler. For moren  begyndte også at ringe til Liv og true hende med at slå hende i ihjel.

“Jeg begyndte i perioder at have meget svært ved at huske mit arbejde. Jeg nåede ikke mine ting. Jeg var træt. Og hver gang telefonen ringede, fik jeg til sidst et sug i maven. Altså det der ubehag. Jeg kunne simpelthen ikke mere, for hun blev ved og ved og ved og ved,” siger hun blandt andet i denne uges episode af Magtens Tredeling - Truet.

Trusler og chikane mod advokater er et reelt problem i Danmark. Men advokater er ikke beskyttet af §119 i straffeloven, der beskytter offentlige tjenestepersoner mod trusler og chikane.

Og det mener flere advokater er problematisk. For mange advokater oplever trusler, specielt familie- og strafferetsadvokater. En undersøgelse fra november 2024 fra Advokatsamfundet viser, at 35% inden for de sidste to år har oplevet trusler eller chikane. 7% har overvejet at opgive deres arbejde som advokat af samme årsag.
Ofte er straffe- og familieretsadvokater endda beskikkede eller beneficerede og dermed i første omgang betalt af staten.

I løbet af året, hvor Liv Dyrhauge-Klargaard oplevede at blive truet, forsøgte hun af flere omgange at få hjælp fra Fyns Politi, der ifølge Liv afviste at gå videre med hendes henvendelser. Noget hun er næsten sikker på, hun ikke ville have oplevet, hvis hun var § 119-person. Og hun forstår slet ikke, at Justitsministeriet i foråret 2024 afslog at skrive straffe- og familieretsadvokater ind i den udvidede beskyttelse i straffeloven.

“Man kan sige, du kunne jo dele den op og starte med at sige, skulle vi så tage de beskikkede og beneficerede advokater først? Altså skulle vi tage dem, hvor de er udpeget af retten, betalt af retten til at udføre et offentligt hverv? Det er jo ikke en glidebane,” siger hun til K-NEWS i en artikel.

Advokatsamfundet har i omkring fem år forsøgt at få skrevet advokaterne ind i §119, men i marts 2024 afviste Justitsministeriet forslaget fra Advokatsamfundet. Det kan du læse mere om HER.

Er det en manglende erkendelse af problemet fra politisk side? Eller er det fordi, forsvars- og familieretsadvokater ikke taler højt nok om problemet, fordi indstillingen er, at du skal være stærk?

K-NEWS har talt med en række familie- og strafferetsadvokater, der har valgt at fortælle deres historier om oplevelser med trusler og chikane. Historier, der viser, at truslerne og chikanen i nogle tilfælde går langt over stregen – og nogle gange så langt, at advokaterne har sagt fra, og i alle tre tilfælde trådte de ud af de sager, de førte. én kunne ikke få hjælp fra politiet og oplevede mistro fra kollegaer, og én har valgt helt at stoppe som advokat.

Er det retssikkerhed? Er det rimeligt? Skal privatansatte advokater, der i princippet udliciteres til staten ikke beskyttes på samme niveau som andre, der får deres løn fra staten?
Følg med i vores serie Truet. Fem artikler og fire podcast-episoder fra K-NEWS.

I denne uges afsnit af Magtens Tredeling får du andet afsnit i K-NEWS’ nye miniserie: Magtens Tredeling - Truet. Her kan du høre Liv Dyrhauge-Klargaard fortælle, hvordan hun oplevede forløbet med truslerne Og hvilke konsekvenser, det havde for hende, hendes familie og hendes arbejde.

Serieboks

Trusler og chikane mod advokater er et reelt problem i Danmark. Men gruppen er ikke beskyttet af §119 i straffeloven, der beskytter offentlige tjenestepersoner mod trusler og chikane.

I 2024 lavede advokatsamfundet en undersøgelse, der viser at  35% af forsvars- og familieretsadvokaterne oplever trusler og chikane i forbindelse med deres arbejde. Flere af dem udfører blot deres opgaver som beskikkede eller beneficerede advokater. I princippet udfører de altså en opgave for det offentlige. Samme undersøgelse viser, at 7 procent har overvejet at opgive deres arbejde som advokat på grund af trusler og chikane.

 

Alligevel har Justitsministeriet i marts i år afvist  at forsvars- og familieretsadvokater skal omfattes af §119 i straffeloven.

 

Er det en manglende erkendelse af problemet fra politisk side? Eller er det fordi, forsvars- og familieretsadvokater ikke taler højt nok om problemet, fordi indstilling er, at du skal være stærk.

 

For: “Hvem vil have en advokat, der sætter sig i hjørnet og græder, fordi personen er bange” - på deres egne vegne eller på deres families. Eller hvem vil have en advokat, der ikke kan klare mosten?

 

K-NEWS har talt med en række familie- og forsvarsadvokater, der har valgt at fortælle deres historier om oplevelser med trusler og chikane. Historier, der viser, at truslerne og chikanen i nogle tilfælde går langt over stregen, så langt at advokaterne har sagt fra, og i alle tre tilfælde trådte de ud af de sager, de førte. En kunne ikke få hjælp fra politiet og oplevede mistro fra kollegaer, og en har helt overvejet at stoppe som advokat.

 

Er det retssikkerhed? Er det rimeligt? Skal privatansatte advokater, der i princippet udliciteres til staten ikke beskyttes på samme niveau som andre, der får deres løn fra staten?

Følg med i vores serie Truet.  Fem artikler og tre podcast-episoder fra K-NEWS.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak