Sagsbehandlingstiderne i det danske skattesystem har længe været til debat. Og med god grund. For alene siden 2011 er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid ved Landsskatteretten steget fra 7,1 måneder til i 2019 at være 36,8 måneder. Det viser de nyeste tal fra Skatteankestyrelsen, der netop har udgivet deres sagsstatistik for 2019.
De 36,8 måneder er altså alene ved Landsskatteretten. Altså inden sagerne overhovedet lander i domstolssystemet, hvor der blot lægges ovenpå. Mest nærliggende eksempel er sagen med Ecco, der ved Vestre Landsret tilbage i august endelig fik medhold i en for virksomheden principiel sag, der sammenlagt havde taget 14 år for at finde sin afgørelse.
Kompleksitet og sagsudfald
I den nye udgave af det skattefaglige magasin Taxo, der netop er udkommet i dag, kan man læse, hvordan vejen igennem det skattefaglige system er både snørklet og dyr.
Og det skyldes bl.a. kompleksiteten i skattesagerne, der kræver årelange brevvesklinger og research mellem parterne, før man har bygget sagen tilstrækkeligt op. Co-Head of Tax hos Plesner hæfter sig bl.a. ved, at mange af de sager, der havner hos Landsskatteretten har et internationalt islæt, og at der derfor tit er involveret aktører fra andre lande, som man er afhængige af i processen.
Hos regeringens støtteparti Det Radikale Venstre kommer det bag på skatteordfører Kathrine Olldag, at sagsbehandlingstiderne er så høje.
"Det havde jeg virkelig ikke ventet, og det lyder, som om myndighederne er i gang med en udmattelseskrig. Det er jo med til at undergrave retssikkerheden, at sagsbehandlingstiderne er så lange. F.eks. er Ecco-sagen et godt eksempel. Det er helt centralt, at borgeren kan få en fair behandling, og 36,8 måneder er ikke fair," siger hun til K-News.
Men hvad med sagsudfaldet? Ved Landsskatteretten fik borgerne i 2019 helt eller delvist medhold i 29 % af sagerne. Hos Skatteankestyrelsen er det tal nede på 3,2 %.
Kigger man nærmere på, hvordan det ser ud for de skattesager, der havner hos domstolene er det også langt bedre at være myndighed, hvis man skal få medhold i en sag. Ud af i alt 239 anlagte sager blev 234 anlagt af borgere. Myndighederne fik helt eller delvist medhold i 111 af disse, mens skatteyderen fik helt eller delvist medhold i 20. Altså 8 %.
Vil have ministeren på banen
K-News har skrevet til skatteminister Morten Bødskov for at få en kommentar på de stadigt stigende sagsbehandlingstider. Hos Kathrine Olldag er det da også essentielt, at ministeren kommer på banen.
"Ventetiden, der fuldstændig er eksploderet, det er jeg nødt til at tale med ministeren om," siger hun til K-News.
Hun anerkender dog, at diskussionen om tid skal ses i relation til kompleksiteten af sager for ikke at gå på kompromis med borgernes retssikkerhed.
"Det er vigtigt, at der er et grundlag for lange sagsbehandlingstider. Men det er en kompleks problemstilling det her, for det er jo en balance mellem kompleksitet og tid. Altså hvornår bliver noget syltet, og hvornår bliver retssikkerheden opretholdt."
Du kan læse meget mere om sagsbehandlingstider og medholdsprocenter i det nyeste nummer af Taxo, hvor du også kan læse mere om, hvordan det faktisk er lettere at vinde en skattesag ved EU-Domstolen end ved de danske domstole.