Staten vil opleve en stor bølge af retssager mod sig på bagkant af coronakrisen og de mange konkurser, den har medført, ligesom fejl i udbetalinger af kompensation, urimeligheder og lovsjusk også vil være i fokus.
Det vurderer juraprofessor fra SDU Frederik Waage, der til berlingske.dk opfordrer regeringen til at oprette en særlig coronadomstol, der kan tage de mange sager.
"Hvis frisøren, det lille pizzaria eller den store hotelkæde skal have prøvet en myndighedsbeslutning om erstatning, vil det i dag skulle ske via en retssag, der føres med udgangspunkt i Grundlovens regler om domstolsprøvelse. Det bliver dyrt både for virksomheden og for staten, og sagerne vil tage mange år," siger Frederik Waage til Berlingske.
Han henviser til mulighederne for at oprette særlige forvaltningsdomstole som skrevet ind i Grundlovens §63.
"Grundlovens paragraf 63, stk. 2, er central i den forbindelse. Bestemmelsen gør det muligt at oprette forvaltningsdomstole efter udenlandsk forbillede, og afgørelserne vil langt hen ad vejen kunne køre på skriftligt grundlag. Det vil være nyttigt i den her situation, fordi der må forventes et stort antal forholdsvis enkle og sammenlignelige sager, hvor der ikke stilles krav om den store bevisførelse og fakta. Sagerne vil i stedet handle om, hvorvidt virksomhederne har krav på kompensation fra hjælpepakkerne eller erstatning efter Grundlovens regler om ekspropriation", siger Frederik Waage.
Du kan læse hele artiklen på berlingske.dk HER.