Ligesom herhjemme er også USA begyndt at se på en langsom genåbning af samfundet og deres økonomi efter flere ugers corona-lockdown. I den forbindelse er flere statsfolk i USA begyndt at stille sig selv spørgsmålet, hvordan sikrer vi os, at folk, der er syge med corona, også bliver hjemme, når samfundet lukker op?
Som svar på det spørgsmål er flere af dem begyndt at spekulere i at bruge fodlænker eller andre apparater, der kan tjekke, hvor personen opholder sig, på folk, der er blevet bedt om at blive i hjemmekarantæne. Det skriver Thomson Reuters.
Men er det overhovedet lovligt? Kan statsfolk pålægge folk at skulle gå med dens slags overvågningsapparater, uden de har gjort noget ulovligt eller uden rettens ord for det?
Folk har allerede fået fodlænker på
Det er blandt andet Hawaii, der har overvejet at tage fodlænker eller apps på telefonen i brug til at holde øje med indrejsende til staten, så de sikrer sig, at de overholder den 14-dages karantæne. Det er dog indtil nu kun en overvejelse og er ikke egentligt blevet taget i brug.
Det er det dog i Louisville, Kentucky. Her er syv personer indtil nu blevet pålagt af retten at bruge gps-tracking-apparater, efter at de har brudt karantænereglerne. Det fortæller Amy Hess, der er Louisvilles Chief of Public Services. Hun har til Reuters understreget, at hun allerhelst så, at der ikke var behov for den her slags ordninger, men at de statslige love giver hende ret til at sætte folk i hjemmekarantæne, når det handler om at beskytte den offentlige sundhed.
”Vi vil ikke tage folks friheder fra dem, men samtidig har vi også en pandemi,” siger hun.
Også i Charleston i West Virginia har en af deres politidirektører udtalt, at hans afdeling havde lånt mindst 10 ekstra fodlænker i forbindelse med pandemien blot for at være på den ”sikre side”, selvom de endnu ikke var blevet taget i brug.
Virksomheder bliver kontaktet
Ude hos de virksomheder, der leverer den her form for teknologi, har de også oplevet en øget kontakt fra statslige embedsmænd. Det bekræfter blandt andet Shadowtrack Technologies, der normalvis leverer til strafferetssystemet, men som er blevet kontaktet af både statsfolk og lokale politikere, siger CEO Robert Magaletta.
Han fortæller også, at virksomheden har været i kontakt med andre landes regeringer fra blandt andet Asien, Europa og Latinamerika.
Han føler sig dog ikke helt tryg ved tanken om, at deres produkter skal bruges til at sikre, at folk med COVID-19 bliver inden døre.
”Kan man faktisk forfatningsmæssigt overvåge nogen, som er uskyldige? Det er urørt territorie,” siger Magaletta.
I Hong Kong bruger man allerede et armbånd, der er knyttet op til en app med en QR-kode, for at sikre sig at indrejsende overholder karantænereglerne. I Polen benytter man sig af en teknologi, der virker gennem ansigtskendelse, og som beder folk om at uploade selfies, der dokumenterer, at de bliver inden døre.