18/03/2021 - Ejerskab i advokatbranchen

Frygten for eksterne ejerskaber i advokatbranchen bremser innovationen


Hos vores norske naboer buldrer diskussionen om eksternt ejerskab blandet landets advokater, der venter på et udspil fra regeringspartiet Høyre, der bl.a. på baggrund af den danske rapport gerne ser udvidet ejerskab blandt landets advokater. Advokaterne er kritiske, men legaltech-branchen blander sig nu i debatten og argumenterer for, at innovationen aldrig for alvor får fat i advokatbranchen, hvis ikke man inviterer andre faglige ressourcer ind i ejerskabskredsene.

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg. Foto: Shutterstock


Det norske legaltech-firma Lexolve blander sig nu i debatten om muligheden for at involvere eksterne ejere i advokatbranchen. En debat, der i Danmark fik yderligere liv med Konkurrencerådets rapport, der udkom i januar, og som bl.a. anbefaler, at man lemper reglerne for eksterne ejerskaber og ledelser, og hvor både Advokatsamfundet og Danske Advokater udtrykte dyb bekymring for risiciene ved en sådan liberalisering af ejerskabsstrukturerne. 

Mens diskussionen herhjemme er sat lidt i bero, så buldrer den løs hos vores norske naboer, hvor man fra politisk side lige nu arbejder på et udkast til en ny advokatlov – og her skeler regeringspartiet bl.a. til Konkurrencerådets anbefalinger, da de ser store potentialer i at liberalisere ejerskabsstrukturerne. 

Ligesom herhjemme har de norske advokater udtrykt bekymring for et sådan tiltag, men Lexolve ser anderledes på det. Legaltech-firmaet, der kan betegnes som en norsk pendant til danske LegalHero, skriver i en kommentar til det norske Advokatbladet.no, at den eneste måde, advokatbranchen kan skabe den fornødne innovation, er ved at liberalisere ejerskabsstrukturerne.

 

Airbnb kommer ikke fra hotellerne selv

Merete Nygaard og Sverre Sundsdal, begge grundlæggere af Lexolve, påpeger, at den ekspansive innovation og udvikling først sker i det øjeblik, hvor man implementerer nye og andre kræfter på ledelsesniveau, end dem man har i forvejen.

"Årsaken til at innovasjon normalt ikke skjer, er at det ikke er tilstrekkelig med press, fokus, eller rom for å feile i innovasjonsprosjekter finansiert av en virksomhet som allerede har en fungerende forretningsmodell. Du er bundet til én «investor», og må innovere innenfor rammene av den eksisterende kulturen og strukturen", skriver de i Advokatbladet.no.

De henviser bl.a. til, at nyskabende platforme som Airbnb og Uber ikke er skabt af henholdsvis hotelbranchen og ejerledere af vognmandsfirmaer, men derimod af idérige kræfter, der har set på branchen udefra. Og så afviser de argumentet om, at innovation sker løbende, da advokatfirmaerne har masser af forskellige kompetencer ansat. For innovationen skal ske på direktionsniveau, og her er eksterne investorer kimen til fremtiden, mener de. 

I Norge havde justitsordfører Peter C. Frølich fra Høyre lagt snakken om eksterne ejerskaber på is tilbage i januar, men det er nu på tegnebrættet igen, og det ventes, at det norske regeringsparti præsenterer et forslag efter sommerferien.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak