09/09/2019 -

Europarådet: Danmark halter bagefter i kampen mod korruption


En ny evalueringsrapport fra Europarådet ser med bekymring på Danmarks indsats for at komme korruption til livs. Særligt fremhævet er offentligshedsloven, som Europarådet anbefaler den danske stat helt at fjerne.

Rasmus Lehmann Hylleberg


Danmark er det mindst korrupte land i verden. Men den danske stat gør ikke nok for at opretholde denne status. Det slår Europarådets antikorruptionsgruppe GRECO nu fast i en ny evaluering af den danske indsats på området.

Den 56 sider-lange rapport er den femte i rækken af evalueringer, der analyserer de juridiske rammevilkår for at komme korruption til livs. Og mens Danmark ligger på en flot førsteplads, sidst aktualiseret tilbage i februar, da Transparency International udgav sin årlige rapport, så fremhæver Europarådet, at Danmark halter efter i forhold til konkrete tiltag, som skal komme problemet til livs.

Mens rapporten overordnet set roser Danmarks evne til at opretholde transparens og integritet, så ser rådet med bekymring på særligt offentlighedsloven, som trådte i kraft tilbage i 2013, og som i grove træk satte en masse begrænsninger på borgernes adgang til embedsmændenes arbejde i statsapparatet. F.eks. blev det lettere for offentlige myndigheder med offentlighedsloven i ryggen at afvise anmodninger om aktindsigt fra bl.a. journalister. 

Desuden hæfter rapporten sig ved, at Danmark ikke har de fornødne reguleringer og opsyn med personer ansat i de såkaldte 'high risk-employements'. Det drejer sig bl.a. om politichefer, toprådgivere i regeringen og højtstående politikere. Rapporten anbefaler bl.a. at Danmark gør det obligatorisk at modtage undervisning i basal integritet.

Hele rapporten kan læses HER

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak