17/07/2020 -

EU-Domstolen: Dataudlevering mellem EU og USA er ikke lovlig


I 2016 lavede EU og USA en ny række ændrede regler i forhold til dataudlevering landene i mellem, der skulle sikre beskyttelsen af personlige data. Nu er de på ny tvunget til at ændre i reglerne, der stadig ikke er gode nok.

Tekst: Amalie Guldborg Olesen


Tusindvis af store virksomheder, særligt techgiganter, sender data fra deres europæiske brugere og kunder på tværs af Atlanten til amerikanske dataservere.

Men den måde, udleveringeren af data mellem EU og USA sker på, er ikke lovlig. Det har EU-Domstolen nu slået fast i en sag, hvor det er Facebook, der har hovedrollen, men som også gælder andre virksomheder, der udleverer data landene i mellem. Det skriver Thomson Reuters.

De regler, der netop er blevet kendt ulovlige, har navnet ”The EU-US Privacy Shield”, og blev til i 2016 for netop at beskytte og sikre, at europæernes personlige data bliver behandlet forsvarligt, når de bliver rykket henover Atlanten til kommercielt brug. Men det mener EU-Domstolen ikke er tilfældet, sådan som reglerne ser ud nu.

”The Privacy Shield” blev til, fordi dens forgænger, ”Safe Harbour”, også blevet slået ned som værende ulovligt af EU-Domstolen tilbage i 2015.

Derfor er USA og EU nu igen nødt til at ændre deres regler for dataudlevering.

Det er den østrigske privacy-aktivist Max Schrems, der har startet sagen, fordi han klagede over databeskyttelsen på Facebook. Det var også ham, der vandt sagen mod Facebook tilbage i 2015, der fik reglerne ændret i første omgang.

Hans anklage mod Facebook er blot den seneste i rækken de seneste år, hvor techgiganten er blevet beskyldt for enten ikke at beskytte brugernes data godt nok eller indsamle dem ulovligt. Det betød eksempelvis, at Facebook tidligere i år måtte betale 500 mio. dollars i bøde

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak