20/01/2020 - Artikel

Det helt store spørgsmål er, om man overhovedet kan tale om privatliv længere


Det amerikanske startup Clearview AI har skabt et system, der kan matche billeder via ansigtsgenkendelse. Det er ikke sig selv ikke nyt. Men det er omfanget. For mens FBI eftersigende har en database på 400 millioner billeder, så har Clearview 3 millarder. Spørgsmålet er derfor helt oplagt - findes privatliv overhovedet længere?


I weekenden kunne man hos New York Times læse en opsigtsvækkende historie om et lille startup, der ud af det blå har entreret med 600 politistationer og andre ordenshævere i USA, der i dag bruger virksomhedens teknologi til at opklare forbrydelser. Virksomheden hedder Clearview AI, og de har skabt en algoritme, der crawler alle offentligt tilgængelige profiler online - Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Venmo og YouTube. Firmaets database tæller i dag over 3 mia. billeder, og det er over syv gange flere end, hvad FBI har i sin database.

Clearview AI adskiller sig ikke væsentligt fra andre ansigtsgenkendelsesteknologier. Men mens Facebook, Google, Amazon og diverse offentlige institutioner har skulle forholde sig til mediernes søgelys og alle har skulle stå på mål for deres brug af ansigtsgenkendelse, så er Clearview gået under radaren. Til New York Times har flere betjente erkendt en meget begrænset viden om, hvordan Clearview anvender og lagrer den megen data, men er teknologien allerede blevet brugt til at opklare butikstyverier og andre forbrydelser.

 

En overset men reel trussel

Clearview AI er skabt af den australske iværksætter Hoan Ton-That. Firmaet, der ikke umiddelbart er kendt i den brede offentlighed, hjalp tilbage i februar politiet i Indiana med at opklare en sag på bare 20 minutter. Ifølge New York Times handlede sagen om to mænd, der i et slagsmål endte med, at den ene trak en pistol og skød og dræbte den anden. En forbipasserende filmede optrinnet på video, og dermed var det nemt via appen at identificere den skyldige via et stillbillede fra videoen.

For det er det, som Clearviews teknologi kan. Ikke nok med at den kan matche billeder i en database - den kan koble billeder, stills fra videoer, optagelser fra diverse offentlige databaser, profiler på firmahjemmesider osv. med reelle profiler på de social medier. 

Og det er her, hvor teknologien for alvor bliver skræmmende. Clearview har potentielt evne til at koble et hvilket som helst billede taget af en hvilken som helst person, og så koble ham eller hende til en profil online. Sagt med andre ord: en given myndighed vil lige nu, ifølge firmaet selv, med 75% sandsynlighed kunne få et match på et billede kørt gennem systemet med et navn og muligvis også adresse, telefonnummer osv. 

Det betyder, at man med teknologien har mulighed for at finde og identificere folk blot ved hjælp af et upload af et billede via en app. En app, der er udviklet af en iværksætter og to ingeniører, og som er økonomisk støttet af bl.a. Peter Thiel, der også sidder i bestyrelsen hos, ja, Facebook. 

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak