For sjette gang i træk kan Danmark igen kalde sig verdens stærkeste retsstat.
Det er World Justice Project’s ”Rule of Law Index”, der hvert år tager temperaturen på retstilstanden i verden, og her er Danmark igen helt i top.
Danmark ligger nummer ét blandt 139 lande, når det gælder retssikkerhedsgarantier, hvor vores nabolande Norge, Finland, Sverige og Tyskland også er i top.
Hos Domstolsstyrelsen er udviklingsdirektør Merethe Eckhart begejstret for Danmarks placering i den nyligt udgivne rapport, der udkom i går torsdag.
”Jeg er rigtig stolt over, at rapporten igen i år viser, at Danmark samlet set har verdens bedste retsstatsgarantier. Danmarks Domstole arbejder dagligt for at opretholde den høje kvalitet i retsstaten, som er en hjørnesten i det danske samfund. Førstepladsen er en anerkendelse af det store arbejde, som retterne og hver enkelt medarbejder udfører hver eneste dag. Igennem domstolene banes vejen for lige adgang til retfærdighed, og det er en særligt værdifuld opgave, som vi løfter i fællesskab”, siger hun i pressemeddelelse.
Forhåbentligt viser vi også et godt eksempel, sammen med andre ligesindede lande, i kampen for retsstatsgarantierne i Europa og globalt
Hun fortsætter:
”Retsstatsprincipperne og retssikkerhed for den enkelte borger og virksomhed er rygraden i vores arbejde og i et sundt og retfærdigt retssystem med lige adgang til retfærdighed. Forhåbentligt viser vi også et godt eksempel, sammen med andre ligesindede lande, i kampen for retsstatsgarantierne i Europa og globalt”.
World Justice Project (WJP) måler den samlede retssikkerhedsscore på otte parametre, og her indtager Danmark førstepladsen på fem af otte af dem: Constraints on Government Powers, Absence of Corruption, Fundamental Rights, Regulatory Enforcement og Civil Justice.
Rapporten viser dog også, at der flere steder i verden er store udfordringer med retssikkerhedsprincipperne. Globalt set er disse under pres, og for fjerde år i træk ses en nedadgående kurve på scoren for retssikkerhed. Bl.a. viser rapporten, at 74,2% af landene i rapporten har oplevet en nedgang i retssikkerhedsgarantierne, mens blot 25,8% har set en fremgang.
Helt i bunden findes Venezuela, Cambodja, og Den Demokratiske Republik Congo.
I Europa ses Belgien, Norge, Tyskland og Finland at have haft den største fremgang siden 2020, mens Polen og Ungarn har haft størst tilbagefald i samme periode.