13/06/2019 - CSR

CSR for advokater handler ikke om at købe aflad


Der var spot på CSR og erhvervslivets sociale bundlinje, da Kammeradvokaten inviterede til debat på Folkemødets første dag. Ifølge managing partner for Kammeradvokaten så skal CSR flugte med virksomhedens profil. 

Tekst og foto: Dan Poulsen


Kammeradvokaten inviterede torsdag eftermiddag på Folkemødet til en debat om, hvordan erhvervslivet i fremtiden kan biddrage til den sociale bundlinje.

Om den rolle, som Danmarks største advokathus skal spille i forhold til at vise vejen for advokatbranchen og CSR, siger managing partner fra Kammeradvokaten Tomas Ilsøe Andersen:

”Hvis vi skal gøre det ordentligt, så skal CSR indarbejdes hos alle medarbejdere". Og han fortsætter med overvejelser om forholdet til kunderne. "Jeg synes i den grad, at vi er opmærksomme på, hvilken profil kunderne har. Hos os er jeg ikke sikker på, at man som klient er et godt match, hvis man ikke har et ønske om at have en bæredygtig profil på den ene eller anden måde.”

 

Langt fra København til Malawi

Krav og forventningerne til at de potente spillere i erhvervslivet arbejder med deres sociale profil er indiskutabel. Selv i kravene til regnskaber figurerer begrebet CSR.

Ved debatten stod repræsentanter for ISS og Salling ved siden af en social start-up med fokus på Afrika samt to fonde – Askov og Den Sociale Kapitalfond.

Selvom der er langt fra København – både Kammeradvokatens nuværende kontorer og de nybyggede på den gamle postgrund der er på vej – til Malawi, stemmer Ilsøes pointe meget godt overens med den uddybning, som Jimmy Scavenius giver til K-News efter debatten.

Scavenius har startet Kwerafund i Malawi. Kort skitseret handler Kwerafund om at uddanne og skabe gode ledere. Kwerafund finansierer uddannelse til unge malawier, der til gengæld forpligter sig til at give 10 procent af deres indtægt de første år af deres arbejdsliv efter endt uddannelse. Penge der bruges til de næste unge der skal uddannes.

Jimmy Scavenius er selv uddannet advokat og forlod bag sig godt lønnede stillinger, og solgte alt han ejede for at hellige sig sit projekt. Han bryder sig ikke om begreber som CSR, men synes det er absolut nødvendigt, at vi alle indarbejder det at hjælpe andre. Og så skal vi i øvrigt stille krav til dem vi hjælper om, at de skal give noget igen. Tiden med gratis penge skal være slut.

”Jeg vil hellere tale om at ændre opfattelse fra ’gratis penge’ til ’social impact investing’, hvor vi skal tænke langsigtet. Hvis virksomheder investerer i noget, så skal de stille krav. Jeg kan ikke så godt lide ordet bæredygtigt, det bliver lidt for fodformet. Jeg kommer til at tænke på gulerødder, der skal være bæredygtige”.

 

Danske advokater skal lave partnerskaber

Spurgt direkte om hvad den danske advokatbranche i hans øjne skal gøre, nævner han, at partnerskaber er oplagte. Partnerskaber – der også er formuleret som en del af FN’s verdensmål – der handler om at tilbyde sin ekspertise som støtte til dem der har brug for det. Og så nævner han konkret partnerskaber som han selv og Kwerafund er i gang med at gennemføre med Ernest & Young og Plesner inden for hver deres ekspertiser.

Ifølge Jimmy Scavenius er målet for hans projekt, at flere skal gå den ekstra mil.

”Jeg hjælper unge afrikanere og finder ud af, hvad de vil, hvad de kan, og hvor meget de er i stand til at gøre for andre. Det er i mine øjne det, ledelse handler om”.

Og hans forretningsmodel handler om, at en succesfuld leder skaber tre nye ledere, der igen skaber ni, som bliver til 27. Og i hans optik er Malawi kun første skridt. Hans mål er hele Afrika. Og han mener også, at modellen kan fungere.

Jimmy Scavenius forklarer sin tidligere udtalte modvilje mod begrebet CSR med, at det lugter af at købe aflad. For det må det ikke handle om. Og her er Tomas Ilsøe enig.

”Jeg har den holdning, at CSR er noget der skal have forbindelse til den virksomhed man driver. Det handler ikke om at købe aflad. Der er så mange gode sager, man bør støtte, så for mig handler det om at have en rød tråd til det, vi laver”.

Han henviser til Kammeradvokatens arbejde med Demokratispillet.

”Nogle spurgte mig, hvad vi har fået 'return of investment' på vores Demokratispil. Men det har der jo ikke været, det er derimod en måde at give noget tilbage til samfundet på. Og så er der jo også det at tænke bæredygtigt i vores produktionsprocesser. Vi er jo et papirløst kontor, og i det nye hus, som vi flytter ind i, der har vi også helt nye grønne løsninger.”

Og han afslutter med at nævne indsatser som dem Scavenius også nævner med sine partnerskaber:

”Der findes vel ingen branche, hvor der er så meget pro bono, som der er i advokatbranchen. Jeg synes ikke, at advokatbranchen er gode nok til at synliggøre deres sociale arbejde. Det tror jeg er et klart og rungende nej. Og det har noget at gøre med det omdømme, som vi kæmper med lige nu.”

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak