27/08/2021 - Fremtidens Jurist

Branchen gør ikke nok for at forbedre mental velvære


Der bliver ikke gjort nok for at forbedre det mentale velvære i den juridiske branche, og knap halvdelen af jurister og advokater mener, der kan gøres mere. Det viser den årlige rapport - Fremtidens Jurist - fra Karnov Group. Samtidigt betragter flere også det, at tale med deres chef om mentalt velvære som et direkte tabu.

Tekst: Cecilie Uhre


Billedet: Udsnit fra Future Lawyer 2021.

 

Angst og stress findes også blandt jurister og advokater. Også selvom du måske ikke hører om det.

Det sætter den helt nye Fremtidens Jurister rapport fra Karnov Group lavet i samarbejde med Djøf Advokat blandt andet fokus på.

Rapporten bygger på besvarelser fra jurister og advokater i både Sverige, Norge og Danmark. I alt har 3.379 fuldtidsansatte jurister fra både det offentlige, private og advokatfirmaer medvirket, heraf er 997 fra Danmark.

Karnov Groups rapport kaster blandt andet et skarpt lys på det mentale velvære og branchens kamp for at forbedre dette. En kamp flere jurister og advokater ikke mener, at branchen kæmper hårdt nok. Hele 49% af de adspurgte i undersøgelsen mener, der kan gøres mere.

I private virksomheder mener 50% af de adspurgte ikke, at branchen gør nok for at forbedre det mentale velvære for jurister, i advokatfirmaer er det hele 57% og i den offentlige sektor 43%.

Kristian Cedervall Lauta, der er prodekan på Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet, ser blandt sine studerende et oprør mod denne kultur i branchen. Han fortæller, at de studerende, han møder, ikke længere vil finde sig i, at man ikke både kan være ambitiøs og have det godt.

“Fremtidens Jurister vil, som undersøgelsen også viser, være anderledes ekspressive omkring deres velbefindende, end tidligere generationer har været – og tak for det,” siger han og fortsætter:

“Med det stigende fokus på at sikre diversitet i alle stillingskategorier bør dette krav fra fremtiden tages endnu mere alvorligt. Intet er mindre motiverende for de grupper, der i forvejen er underrepræsenteret, end udsigten til unødvendigt hårdt arbejde, høje faktureringskrav eller et uforstående og barskt arbejdsmiljø. Når 62 % af de 23-39-årige, med en klar overvægt af kvinder, oplever, at der ikke bliver taget hånd om deres helbred, så finder de noget andet at lave. Til ugunst for arbejdspladserne, der mister talenter, til ugunst for de unge, der må opgive drømmekarrieren.”

Han mener, at rapporten er en åben invitation til branchen og at første skridt er at erkende, at der er en udfordring.

 

Tabubelagt

Udover at rapporten sætter fokus på forbedring af mentalt velvære, så sætter den også en streg under, at emnet er et tabu i branchen.

45%, af de adspurgte i undersøgelse mener, at den mentale trivsel i branchen er et tabu.

Og blandt advokater i advokatfirmaer mener kun 56%, at de kan være åbne omkring deres mentale helbred over for deres arbejdsgiver.

Det finder Kristian Cedervall Lauta yderst problematisk. Han siger, at billedet er udtryk for at nogen i branchen har misforstået dette.

“Uadresseret sårbarhed – se, dét er en svaghed. At lade noget være undertrykt eller tabuiseret er roden til problemet, ikke at man til tider føler sig presset, utilpas eller bliver grebet af angst. Man skal jo netop kende og erkende sine svagheder og derved være åben om, hvor man skal være dygtigere, og hvordan man arbejder med det – det er superhelte-materiale,” siger han i en artikel i rapporten.

 

Tech-washing, pandemien og den kreative advokat

Udover mentalt helbred sætter rapporten også fokus på tre andre emner, der højst sandsynligt kommer til at have relevans for fremtidens advokater.

Blandt andet viser rapporten, at 47% af de adspurgte i undersøgelse mener, at der i branchen forekommer tech-washing, da mange virksomheder taler om tech-implementeringer uden egentligt at handle på det.

Derudover kommer rapporten med en opsamling på nogle af de forandringer på både godt og ondt, som COVID-19 har skabt. Blandt andet, at 42% har oplevet en positiv udvikling i work-life-balance som følge af pandemien.

Sidst men ikke mindst kaster rapporten lys på den kreative advokat. Her mener tæt på halvdelen af de adspurgte (46%), at den kreative og proaktive problemløsning kommer til at være en af de vigtigste kompetencer for fremtidens jurister i advokatfirmaerne.

Rapporten kan læses HER

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak