02/04/2025 - CPH:DOX - Magtens Tredeling #214a, #214b og #214c

Ytringsfrihed, surrogati og klimaflygtninge til CPH:DOX


Magtens Tredeling er taget I biografen i anledning af CPH:DOX og har inviteret tre forskellige juridiske eksperter med for at se tre forskellige dokumentarer med juridisk fokus. Efterfølgende har vi taget en snak med eksperterne om, hvilke tanker og perspektiver på dansk kontekst og lovgivning, som filmen giver.  

Tekst og foto: Cecilie Uhre



Billedet: Sammenklip af to billeder fra CPH:DOX. Tv. paneldebatten efter Black Water og th. instruktøren og hovedpersonerne fra 9-month contract.

 

”Jeg synes jo, den faktisk understreger, at det ville være bedre, hvis surrogati blev en reel mulighed i Danmark. Sådan at par der har brug for surruogati for at afhjælpe barnløshed ikke behøvede tage til udlandet, vi ville kunne gøre det helt anderledes sikre for alle de involverede end det, vi ser her.”

Sådan siger lektor i familie- og arveret ved Københavns Universitet Frank Høgholm Pedersen efter at have set filmen 9-month contract.

Frank Høgholm Pedersen er en af tre eksperter, K-NEWS har inviteret med i biografen i anledning af CPH:DOX. Sammen med hver enkelt ekspert, har vi set en film, der omhandler deres juridiske fagområde. Efterfølgende har vi taget en snak om, hvad filmen blandt andet sætter i gang hos dem, hvordan den kan bruges som inspiration i dansk lovgivning, og hvilke perspektiver, den giver på forholdene i Danmark. Det er der kommet tre miniafsnit af Magtens Tredeling ud af – afsnit 214a, 214b og 214c.

Vi giver et kort resume af samtalerne her, men du kan høre dem i fuld længde via playeren i toppen eller der, hvor du normalt lytter til lyd.

 

Dialogpolitiet

Onsdag den 26. april kl. 14.30 bliver den første film på K-NEWS’ program vist. Filmen hedder Dialogpolitiet, og i programmet står der, at den handler om ytringsfrihed. Den screenes i Dagmar Teater, og det er retsfilosof på Københavns Universitet Jakob v. H. Holtermann, der er inviteret med som ytringsfrihedsekspert.

I filmen følger man en afdeling i det svenske politi, der hedder Dialogpolitiet. Deres opgave er at mægle mellem aktivister, civile og politiet. Man følger dem til alt fra Extinction Rebellion-demonstrationer til Rasmus Paludans afbrændinger. Om dokumentaren siger Jakob v. H. Holtermann efterfølgende i Dagmar Teaters cafe-område, at:

”Den viser en lang række af de meget, meget store dilemmaer, vanskeligheder, som det fører til at håndtere et demokrati, hvor vi insisterer på grundlæggende at have en politisk markedsplads, der er meget, meget bred, og hvor vi tillader en lang række politiske synspunkter at komme til udtryk på forskellig vis. Og det er en kæmpe udfordring for mennesker, som vi er flest. Og den (filmen, red.) giver os et meget, meget interessant billede af det, og så specifikt dialogpolitiets rolle, der ligesom er et godt fikspunkt for at stille skarpt på alle de spørgsmål.”

Filmen, synes han, helt grundlæggende kan bruges til at vise, hvordan vi kan øve os i at stå i vores ubehag og affinde os med at blive mødt med synspunkter og verdensbilleder, som vi opfatter som dybt afstumpede. Den viser, hvordan man skal lære at rumme det, uden at bevæge sig udenfor lovens rammer, siger han i det efterfølgende interview med K-NEWS.

”Det handler om at kanalisere konflikter ind i en fredelig konfliktscene, og det synes jeg, filmen virkelig generelt viser meget godt, hvordan det kan lade sig at gøre. Og også udfordringerne – de kolossale udfordringer, der er ved det.”

Hør alle Jakob v. H. Holtermanns perspektiver i Magtens Tredeling afsnit 214a.

 

9-months contract

Næste film på programmet screenes også onsdag den 26. marts, men først klokken 19 i Cinemateket. Den handler ifølge programmet om en graviditetsvært fra Tbilisi i Georgien. Derfor inviterer K-NEWS Frank Høgholm Pedersen, der er lektor i familie- og arveret ved Københavns Universitet og har skrevet flere artikler til Karnov om surrogati, med ind for at se filmen.

Filmen handler om surrogati, men den handler også i høj grad om forholdet mellem en mor og en datter. Det er moren, der flere gange er graviditetsvært. Hun gør det, fordi hun er stillet meget økonomisk svagt, og det bliver hendes eneste løsning på at få tingene til at hænge sammen økonomisk. Også da hendes krop næsten ikke kan holde til det mere.

Frank Høgholm Pedersen siger efter filmen, at han synes, den er god, men at den ikke viser et repræsentativt billede af, hvordan surrogati foregår, hvis man som dansker for eksempel vælger en surrogat i USA. Det betyder dog ikke, at filmen ikke kan inspirere i forhold til perspektiver på forholdene i Danmark og dansk lovgivning.

Og som han citeres for i starten af denne artikel, så mener Frank Høgholm Pedersen, at filmen faktisk understreger behovet for, at surrogati bliver en reel mulighed i Danmark.

For som han forklarer i samtalen med K-NEWS efter screeningen af filmen i Cinemateket, så er der ikke rigtigt mulighed for surrogati i Danmark ud fra de nuværende regler. 

”Dels fordi, at der stadigvæk er forbud mod, at sundhedspersoner kan assistere med assisteret reproduktion, altså fertilitetsbehandling, hvis der er tale om surrogati,” siger han og forklarer, at det jo gør det svært, hvis man eksempelvis som heteroseksuelle forældre ønsker, at begge parter skal være biologiske beslægtede med barnet, men også fordi kvinden, der skal bære barnet, ofte ikke ønsker at være biologisk knyttet til barnet, og derfor kræves der i de fleste tilfælde fertilitetsbehandling.  

”Fra en professionel vinkel må vi også sige, at gestationel surrogati hvor den fødende kvinde ikke er genetisk relateret til barnet, er klart det mest sikre. I Danmark har vi regler, der gør, at lige netop det, som man ellers måtte anbefale, kan ikke lade sig gøre. (..) Så det er en lidt paradoksal situation,” siger Frank Høgholm Pedersen.

Han mener, at filmen blandt andet kan bruges til at vise, at surrogati kan ske på nogle måder, som vi ikke skal gå ind for, og det skal give os incitament til at arbejde for nogle reguleringsinstrumenter, der gør, at det sker på bedre vis, og at danskere allerede nu søger til de agencies, der kan hjælpe med, at det sker på rigtig vis.

Du kan høre alle Frank Høgholm Pedersens perspektiver og tanker om filmen i afsnit 214b af Magtens Tredeling.

 

Black Water

Den sidste film på K-NEWS’ CPH:DOX-program er dokumentaren Black Water. Den handler om, hvordan klimaforandringer påvirker livet for bangladeshere. For kystområderne i Bangladesh bliver i højere og højere grad ubeboelige på grund af oversvømmelserne fra de mange cykloner, der hærger landet. Filmen screenes torsdag den 27. marts klokken 16 i Empire, og K-NEWS har inviteret lektor ved center for European Comparative and Constitutional Legal Studies på Københavns Universitet Miriam Cullen med ind for at se den.

Miriam Cullen siger efter filmen, at den giver et mikroskopisk billede af de konsekvenser klimaforandringerne har, og hvordan folk kæmper for at overleve.

“It also reminds us, I think, that the decision to move is a deeply personal one. And then it's rare in the context of climate change, especially slow onset climate change, like sea level rise that, you know, everyone moves at once. It's often a series of events, then eventually there's a straw that breaks the camel's back and somebody needs to move,” tilføjer hun.

Hun kommer i Magtens Tredeling afsnit 214c også ind på, hvor vigtigt det er at have den politiske samtale om, hvilke rettigheder folk, der er på flugt fra klimaet, skal have, før katastrofen rammer, fordi de mennesker, der er på flugt, har ikke tid til at tænke på det i øjeblikket.

“I think it's quite rare that this is what they're necessary really thinking about. They're thinking about surviving. And I think that's part of the reason why creating protection regimes that are effective is actually really important. Because, you know, one of the things that the director said during the interview at the end was, that people just don't have time to think about the bigger picture - to think about climate change - when they're in the process of just surviving. And so that's actually one of the reasons it's really important that other people think about those things for them, so that there are other opportunities, other ways out,“ siger Miriam Cullen.

Hun tilføjer til sidst i interviewet, at hun synes, filmen giver så et godt indblik i, hvad klimaforandringer betyder for konkretet mennesker, der rammes, at hun tænker på at bruge den i sin undervisning i disasters, displacement and international law,

“Because for the reason I said when we began this conversation, that it shows this really deeply personal side of climate related displacement so that it becomes not this abstract thing that's happening to people far away, but it becomes a human story of an individual person who's just living their daily life, who wants, I think, in each instance to stay where they are.”

På K-NEWS har vi før skrevet om klimaflygtninge og deres rettigheder, det kan du læse mere om HER.

Du kan høre mere om Miriam Cullens tanker og perspektiver i afsnit 214c af Magtens Tredeling.

CPH:DOX sluttede i søndags den 30. marts. Men du kan se dokumentarerne online helt indtil den 13. april hos PARA:DOX. 

Hør alle tre miniafsnit af Magtens Tredeling i playeren i toppen eller, hvor du normalt lytter til lyd. De hedder som sagt Magtens Tredeling 214a, 214b og 214c. 

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak