Mens de fleste europæere lytter på deres folkevalgte og efterlever de retningslinjer, som myndigheder udstikker i denne coronatid for at inddæmme smitten, så er Victor Orban i fuld gang med at afvikle demokratiet som styreform. Og det får nu den konservative Europa-parlamentariker Pernille Weiss til sammen med partiformand Søren Pape at kræve, at Orbans parti Fidesz smides ud af den konservative EU-gruppe EPP.
Mandag stemte det ungarske parlament for en resolution, der giver Victor Orban ret til at lede landet efter dekret ved at forlænge den ungarske nødretstilstand på ubestemt tid, og det betyder, at Orban nu har ubegrænset magt over lovarbejdet og de politiske beslutninger i landet.
Flere eksperter kalder det en 'de facto afvikling af demokratiet', og i EU ser man med stor bekymring på situationen, da Ungarn nu reelt har tilsidesat den europæiske rule of law.
Sådan siger Pernille Weiss, der sidder i den konservative gruppe i EU, EPP. Hun og partiformand Søren Pape Poulsen kræver nu, at Orban og hans parti helt ekskluderes fra EPP, da det på ingen måde flugter med gruppens værdier.
"De er på afveje i forhold til rule of law – og vores gruppe er et rule of law-elskende parti, som forsvarer retsstatsprincipperne i alt, vi gør. Vi kan jo ikke både skrive og sige, at vi gør det og så samtidig se igennem fingre med, hvad der sker i Ungarn lige nu", siger hun til K-News.
En traktatsag er ikke nok
Lidt længere nordpå har Polen over en længere periode haft en traktatsag hængende over hovedet på grund af de meget vidtrækkende reformer, som landet har foretaget i det polske retssystem. Men tanken om at gøre det samme over for Orban er ikke holdbar, mener Pernille Weiss.
"Lige præcis artikel 7-sagen er jo ret håbløs, for det er noget, man rejser, men man ved godt, at nogle lande kan trække sig. EPP-partiet suspenderede Fidesz for et år siden. Den nye formand Donald Tusk, som kom til i vinter, foreslog faktisk at smide dem helt ud af EPP. Her meldte flere partiledere, at man til at starte med burde udvide suspenderingen. Og det er med udgangspunkt i denne suspendering, og det der skete i det ungarske parlament i mandags, at vi mener, at de skal smides helt ud", siger hun.
Hun hæfter sig blandt andet ved de kommende budgetaftaler i EU, den såkaldte MFF, (Multiannual Financial Framework), som fastlægges for syv år af gangen. Og her holder det ikke, at Orban kan bibeholde sin EU-støtte, når han samtidig afvikler de demokratiske retsstatsprincipper.
"Når vi kommer på den anden side af den her coronakrise, så skal vi jo lægge sidste hånd på MFF’en, de næste syv års budget. Og der er vi jo mange også i EPP-gruppen, som vil have, at hvis der i et land bliver gjort overgreb på rule of law, så er det bedre at bruge budgettet og dermed trække de her nationer i EU-midler. Vi ser det som et mere virksomt værktøj at presse Ungarn på økonomien end via en traktatsag, for der kan du altid finde en makker. Og derfor har vi brug for at holde gang i opmærksomheden omkring det her rule of law, når vi snakker om MFF’en."