Dette års årlige International Bar Association (IBA) er netop blevet afholdt i Rom, hvor mere end 6000 advokater og partnere fra hele verden mødtes for at diskutere fremtiden for retssikkerhed, tendenser inden for legaltech og udviklingen for ligestilling.
Konferencen havde igen i år stort fremmøde fra de store danske advokathuse og et af de advokathuse, der har fulgt IBA i snart 15 år er Horten, der siden 2011 tilmed har været aktivt medlem af IBA på firmaniveau. Det betyder, at firmaet både støtter organisationen økonomisk, men også med arbejdstimer ved deltagelse i forskellige komitéer.
For IBA er et helt afgørende arnested for at tage temperaturen på tendenser i branchen og pleje de internationale netværk. Det fortæller bestyrelsesformand og partner hos Horten Mikkel Primdal Kæregaard. For der er rigtig meget at hente i de internationale relationer.
"Vi er et internationalt advokatkontor med en betydelig del af vores omsætning som er internationalt. Og derfor er det selvfølgelig altafgørende at være til stede, hvor vores samarbejdspartnere er. Danmark som jurisdiktion importerer flere opgaver, end vi eksporterer, og hvis man skal tale om IBA generelt, så er det her, at vi fastholder og styrker vores internationale forbindelser," siger han til K-News.
Et setup ud over det sædvanlige
Den årlige IBA-konference har været afholdt i hele verden, og det er da også et arrangement ud over det sædvanlige, når verdens største advokathuse mødes.
Sådan en uge har sådan en som mig et sted mellem syv og ti møder om dagen, hvortil der så kommer en middag om aftenen og et par receptioner
"Konkret i Rom har det været den mest besøgte konference nogensinde. Den blev afholdt i et stort konferencecenter, og her var der forskellige paneldiskussioner og oplæg. Derudover er der så et hav af middage, frokoster og receptioner som advokathuse og kommiteer afholder. Sådan en uge har sådan en som mig et sted mellem syv og ti møder om dagen, hvortil der så kommer en middag om aftenen og et par receptioner. Det er hårdt arbejde, for IBA består både af det faglige og det sociale," siger Mikkel Primdal Kæregaard.
Det er dog ikke længere kun advokater, som bruger konferencen til at pleje netværk. Også stabsfunktioner har en rolle at spille på konferencen.
"Vi har været seks partnere i en kernegruppe, og så har der været en anden gruppe på seks som har været fløjet derned nogle dage. Og så havde vores forretningsudviklingschef med."
Når stormagterne er under pres træder nye spillere til
En af de helt store emner ved dette års IBA var spørgsmålet om retssikkerhed, både i europæisk og international sammenhæng.
Der er det her motto fra IBA, der hedder: Look after the rule of law, and the rule of law will look after you.
"Der er det her motto fra IBA, der hedder: Look after the rule of law, and the rule of law will look after you. Og det er jo helt grundlæggende, at I enhver transaktion eller aftale mellem parter, der skal det være muligt at tage denne til en dommer, hvis det viser sig, at aftalen ikke overholdes," siger Mikkel Primdal Kæregaard og fortsætter:
"Derudover handlede det i år om diversity, som den nye præsident er meget optaget af. Man har jo ofte undret sig over, hvorfor der ikke var flere kvindelige partnere eller kvindelige deltagere på konferencen. En af vores partnere Lise Lotte Hjerrild sidder i IBA's Diversity Council, som har til formål at fremme diversiteten, og hun har været med til at lave det, der hedder Women in Leadership in Law."
Konferencens key note-speaker var den tidligere italienske premierminister og jurist Romano Prodi. Og i hans tale var der flere ting, som Mikkel Primdal Kæregaard hæftede sig ved.
"En af Prodis pointer var, at det demokrati, vi læner os op af hver dag, er under angreb. Og en af de opfattelser, jeg fik, var også, at han pointerede, at der er en økonomisk vækst i verden lige nu, som er segmenteret. Væksten er rigtig god for dem, der er med, men for dem som ikke er, er det et problem. Det vil sige at den økonomiske ulighed er meget stor i disse år. Og så synes jeg han rakte ud efter en del politikere, hvilket er nemt nok, når man ikke er politiker længere, hvor han mente at flere havde for travlt med at blive genvalgt frem for at føre egentlig politik," siger han og tilføjer:
(...)Hvem står man så over for, hvis dette var den historiske magt. For så er det Kina og USA og faktisk også Alibaba, Amazon og Google, som er en ny type magt
"Hvor de første ting er mere traditionelle budskaber, så sagde han også, at de historiske stormagter som Frankrig og Tyskland ikke længere agerer som de stormagter, de var engang, og det sender måske Europa under pres generelt set. Og hvem står man så over for, hvis dette var den historiske magt. For så er det Kina og USA og faktisk også Alibaba, Amazon og Google, som er en ny type magt."
Vi kommer ikke uden om legaltech
Mens den danske advokatbranche taler meget om legaltech og måske også alle venter lidt på, hvem der for alvor tager første skridt i retning af reel digitalisering af arbejdsgangene, så er billedet meget det samme blandt de øvrige landes advokater.
(...)Der er ikke rigtig nogen, der ønsker at være de første til at hoppe på toget og brænde en masse penge af
"Vi har talt meget om AI og legaltech, og her har det været interessant at høre, hvor langt henne man er med det. Det som fylder mange steder er at finde ud af, hvornår man skal hoppe på det tog, for der er ikke rigtig nogen, der ønsker at være de første til at hoppe på toget og brænde en masse penge af. Vi er ikke så glade for risiko i advokatbranchen, så vi vil alle sammen gerne være den smarte second mover," siger Mikkel Primdal Kæregaard.
Horten havde seks partnere plus det løse med på dette års IBA. Bech-Bruun havde ni partnere med, Kromann Reumert otte, Bruun Hjejle syv, DLA Piper havde fire og Kammeradvokaten havde også en håndfuld med.