07/06/2022 - Klima og lov

"Vi har en af verdens mest forældede forfatninger"


Der blev diskuteret behovet for en grøn grundlov, da foreningen af samme navn afholdte konference tirsdag formiddag i Industriens Hus. Med var bl.a. Mogens Lykketoft og CEO hos Ørsted Mads Nipper, der begge i skarpe vendinger opfordrede til lovgivende handling.

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg


CEO hos Ørsted Mads Nipper på dagens konference

150 lande i verden har skrevet klimaet ind et eller andet sted i deres forfatning. Men det har Danmark ikke. Og derfor er der behov for, at vi som samfund tør tage livtag med det juridiske fundament, der har stået uændret siden 1953.

Sådan lød det bl.a. fra tidligere MF'er Mogens Lykketoft, da han talte ved koalitionen Grøn Grundlovs konference i Industriens Hus. 

For det er et problem for vores evne som samfund til at opfylde vores klimamæssige forpligtelser, at vores grundlov fortsat beror på både tanker og tale, der oprindeligt blev defineret i 1849.

“Læser man vores grundlov overfladisk, så lyder det jo som om, at kongen bestemmer det hele. Vi har en af verdens mest forældede forfatninger i verden. Det er indlysende, at vi er en situation, hvor hvis vi ikke handler i tråd med verdensmålene, så giver vi for første gang den næste generation dårligere vilkår for at leve”

Men det er som bekendt ikke lige til at lave en grundlovsændring - for det kræver ikke blot et flertal i Folketinget. Regeringen skal udskrive valg og efter de nye taburetter er blevet fordelt, skal ændringen så godkendes ved en folkeafstemning.

Og også her peger Mogens Lykketoft på, at politikerne måske har lidt en frygt for at udskrive disse folkeafstemninger, da man har for mange eksempler på, at befolkningen stemmer forslaget, som bliver stillet, ned.

"Der er en skræk hos danske politikere over, at det er så svært at få gennemført forandringer gennem folkeafstemninger. Det har vi for mange eksempler på."

 

Erhvervslivet bekymret

En af initiativtagerne til koalitionen er CEO hos Ørsted Mads Nipper, der har samlet både organisationer, virksomheder og konsulenthuse bag arbejdet med at sætte fokus på at få skabt en grøn grundlov.

Mads Nipper mener, at vi som samfund er blevet for selvsikre på vores egen rolle som grønt foregangsland.

“Jeg tror, vi er for selvsikre, og vi har noget at have det i, men vi kan se, at det med at få skrevet de grønne dimensioner ind i forfatningerne, det er altså noget, der virker. For her er Danmark for en gangs skyld ikke foregangsland i verden, når vi snakker klima. Jeg er stolt over, at vi har nogle af de mest ambitiøse målsætninger, men vi har stadig alt for høje udledninger af CO2 pr. indbygger. Vi mangler en langsigtet forandring af de tiltag, der skal til. Der er mere end 150 lande i verden, som har skrevet klima ind i deres forfatninger. Det har vi ikke - og det synes vi ikke er godt nok", siger han.

For selvom det måske kan være en stor mundfuld at sætte en ændring af grundloven i gang, så har vi ifølge Nipper ikke råd til at lade være.

“Det må aldrig være en undskyldning for ikke at gøre noget, at det er svært. “

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak