Billede: Andriy Kostin fra oplæg på IBA
Det er 31 måneder, eller lidt over to et halvt år siden, at Rusland invaderede Ukraine og vendte op og ned på verden – for indbyggerne og for omverden. Men også for retssystemet. For ud over at skulle kæmpe en fysisk kamp i gaderne, så stiller ukrainerne også op til kamp i landets retssale.
Det fortæller den ukrainske advokat Mykola Stetsenko – der er managing partner i advokatfirmaet Avellum og præsident for Ukrainian Bar Association – i et interview med K-NEWS under dette års IBA-konference i Mexico City.
Krigsforbrydelser har fået førsteret til en plads foran dommerne, og indtil videre er der blevet afsagt dom i 131 krigssager, men det er blot begyndelsen fra en krig, der indtil videre har varet mere end 900 dage. Og det har lagt et kæmpe pres på det ukrainske retssystem.
”Det er ærlig talt en kæmpe udfordring for retsvæsnet i Ukraine. Der er rigtig mange sager, der involverer forræderi eller samarbejde, hvor ukrainske borgere enten er blevet i et af territorierne, som er blevet besat, under den russiske invasion eller blevet, efter de har trukket sig. Mens nogle af disse sager utvivlsomt bør være genstand for den største opmærksomhed, så involverer mange af dem relativt små lovovertrædelser, der potentielt kunne blive håndteret andre steder end i retten,” siger Mykola Stetsenko.
Tung bevisbyrde
De talrige sager har haft en dominoeffekt og sendt en kaskade af arbejde gennem retssystemet, hvor dommerne kæmper for at følge med og gang på gang bliver forsinkede. Her kan Ukraine med fordel hente inspiration fra andre lande, mener Stetsenko, hvor der er blevet etableret såkaldte kommissioner for ”sandhed og forsoning” til at håndtere den type sager.
”Disse eksempler kunne give værdifuld indsigt for Ukraine, mens vi navigerer disse komplekse problemer,” siger Mykola Stetsenko og peger på blandt andre Canada, Sydafrika og Sierra Leone som inspiration.
(...) I denne verden med avanceret teknologi kan man manipulere billeder og videoer, og der kommer uundgåeligt et tidspunkt, når krigen er slut, hvor nogen vil anfægte beviserne i de her sager og sige, de er opdigtede
Ciitat: Mykola Stetsenko
Men det er også ved hjælp af det internationale samarbejde, at man kan dokumentere krigsforbrydelserne bedre – og det dermed bliver lettere at føre sagerne ved retten. IBA har samarbejdet med legaltechfirmaet LexisNexis for at udvikle en ny teknologi – som de har kaldt eye witness to atrocities – der sikrer, at billeder og video ikke kan blive kompromitteret. For bevisbyrden er tung, og at få sikret troværdighed igennem hele processen er måske en af de sværeste dyder, påpeger Mykola Stetsenko.
”Det er vigtigt for, at dokumentationen bliver accepteret i retten – om det er en lokal ret, en i udlandet eller en international. For i denne verden med avanceret teknologi kan man manipulere billeder og videoer, og der kommer uundgåeligt et tidspunkt, når krigen er slut, hvor nogen vil anfægte beviserne i de her sager og sige, de er opdigtede,” siger Stetsenko.
Træning i at undgå bias
Over 30.000 er blevet dræbt eller såret i krigen indtil videre ifølge tal fra FN, og der findes næppe en ukrainer, som ikke har haft krigen tæt inde på livet. Det har også været en stor opgave at skulle tilsidesætte de oplevelser, men de ”fleste sager lever op til standarden for god praksis”, fortæller Andriy Kostin, advokat og generalanklager i Ukraine, der skulle have deltaget på IBA-konferencen, men var blevet forhindret på grund af krigen og derfor er med over videolink til et oplæg.
Hvor sikker er du på, at ukrainerne også lever op til standarden for international lovgivning om at være upartisk og fair i retssagerne?
”Mange af disse sager er også overvåget af vores partnere. Men vi har skabt en strategi og metode for disse sager i retsvæsenet for at sikre, at retssagerne er fair – hvilket jeg mener er unik for, hvordan Ukraine håndterer krigsforbrydelser, når man tænker på, at alle ukrainere hader, hvad Rusland gør lige nu. Vi har afdelinger for krigsforbrydelser, og vi træner både anklagere, dommere og forsvarsadvokater til at høre disse sager og undgå bias,” siger Andriy Kostin.
”Vi sikrer en fair retssag både for de anklagede og for ofrene og de overlevende. Det er virkelig vigtigt, for hvert offer og overlevende har deres egen tragiske historie – og den historie bliver etableret som fakta og sandhed i retten,” siger Andriy Kostin.
Det er svært for forsvarsadvokaterne, for der er et emotionelt aspekt, og der er et pres fra samfundet og selv fra forsvarsadvokaternes egen familie om ikke at tage sagerne
Citat: Mykola Stetsenko
Det bliver ekkoet af Mykola Stetsenko, der fortæller, at forsvarsadvokaterne også har stået ansigt til ansigt med et moralsk dilemma. Men der mangler ikke forsvarsadvokater til at tage sagerne, understreger Stetsenko.
”Det er svært for forsvarsadvokaterne, for der er et emotionelt aspekt, og der er et pres fra samfundet og selv fra forsvarsadvokaternes egen familie om ikke at tage sagerne – og både forsvarsadvokaterne og deres familie oplever truslen fra Rusland dagligt. Men det er vores job som advokater i Ukranian Bar Association at kommunikere til samfundet, at vi – trods vores følelser – er nødt til at opretholde retsprincipperne for at for kunne opbygge en demokratisk stat, hvilket er et vigtigere mål,” siger Mykola Stetsenko.
Ukranian Bar Association har det sidste år haft et projekt, hvor de monitorerede retssagerne for krigsforbrydelser for at sikre, de lever op til retspraksis, og indtil videre er en af de største udfordringer, at retssagerne bliver ført in absentia.
”Vi er nødt til at sikre, at selv en frygtelig kriminel person, som har voldtaget børn eller dræbt unge og gamle, har de samme rettigheder, når vedkommende er blevet anklaget, som enhver anden kriminel. Og forsvarsadvokater er vant til det – det er ikke så meget anderledes end at skulle forsvare en massemorder, seriemorder eller voldtægtsmand,” siger Stetsenko.
Kæmper mod korruption
Man kommer dog ikke uden om, at Ukraine har oplevet korruptionssager en masse i samme periode, og der er stadig et stort ansvar for at holde politikere fra at påvirke retsvæsenet, fortæller Andriy Kostin.
”Korruption er en general fjende i Ukraine, og noget vi prioriterer og kæmper mod dagligt. Der er lang vej igen, men alle reporter viser, at det bliver bedre. Hvis du hører om flere sager om korruption i Ukraine, så betyder det ikke, at vi har flere sager, det betyder bare, at flere sager ser dagens lys. Vestlige samfund er bygget på retsprincipper, frihed, demokrati og en fordeling af magten – politikere skal ikke have lov til at influere retssagerne,” siger Andriy Kostin.
Det er gennem støtte og samarbejde med internationale organisationer, at det bliver muligt at fortsætte kampen mod korruption og føre alle retssagerne od krigsforbrydelser, siger Kostin.
”Det er vigtigt for os at mærke støtten nu i 2024, og vi vil også få brug for den i 2025 og senere hen. At stå skulder mod skulder med jer holder vores moral oppe. For vores arbejde med at føre sagerne er ikke et sprint, det er et maraton,” siger Andriy Kostin.