22/06/2020 -

Techkommisson vil have lovgivning om digital beskyttelse af børn


Stine Bosse varsler i et interview i Berlingske, at der kommer bud fra TechDK Kommisionen på, hvad en lov, der skal beskytte børn mod internettets muligheder, skal indeholde. Men at lovgivning er løsningen, stiller Venstres IT-ordfører spørgsmålstegn ved.

Tekst: Dan Poulsen


”Jeg tror, at det også er nødvendigt med lovgivning på området."

Sådan svarer Stine Bosse, formand for Djøfs TechDK Kommission, da hun i Berlingske bliver spurgt, om det ikke først og fremmest handler om opdragelse, det der skal skabe digital tryghed.  Opdragelse frem for lovgivning. Opdragelse, som de voksne omkring børnene skal stå for, sådan at landets børn lærer at færdes trygt i den verden af muligheder og oplevelser, internettet giver adgang til.

Men lovgivning er nødvendig, fordi som Stine Bosse siger videre i artiklen, ”Der er for store interesser på spil til, at jeg tror på, at det kan være baseret på frivillighed […]. Vi må slet og ret konstatere, at børn er efterladt alene på nettet […] børnene er på bar bund, når det kommer til at færdes online.”

Lovgivningen skal regulere, hvordan digitale udbydere må og skal tilpasse deres produkter til forskellige aldersgrupper. Og Stine Bosse varsler, at forslaget fra Djøfs TechDK Kommisionen lægger op til en skærpelse af ansvaret og bøderisiko hos de digitale udbydere.

”Ligesom producenterne af plastiklegetøj tager et ansvar på sig for at beskytte os alle mod giftige stoffer, så er det også nødvendigt med et produktansvar hos udbyderne af digitale platforme.”

I samme artikel i Berlingske stiller en af Christiansborgs daglige håndværkere, IT-ordfører Christoffer Aagaard Melson fra Venstre, dog spørgsmål ved om lovgivning er det rette redskab.

”Jeg tror, at vi kan gøre den største forskel ved at oplyse og undervise børnene bedre i, hvordan de skal færdes online, mens man også skal give forældrene nogle redskaber til, hvordan de kan mindske risikoen for, at deres børn bliver udsat for noget ubehageligt.”

Stine Bosse siger i Berlingske-artiklen, at hun godt er klar over, at lovgivningen, der skal afhjælpe det problem, hun på vegne af Techkommissionen taler om, er uprøvet land.

"Det er stadig et forholdsvist nyt område, og selv om flere ser på det nu, så er der ikke mange, der har lavet regler og regulativer. Vi kunne jo, hvis vi ville, være et foregangsland her."

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak