9.5 mia. dollars. Så meget omsatte PWC i hele 2017 på verdensplan i deres skatterådgivende- og juridiske forrretning. Til sammenligning omsatte Kirkland & Ellis, der er dét advokatfirma i verden med den største omsætning for 3.2 mia. dollars. Det viser tal i følge mediet legaltechnews.com.
Og tendensen er ikke gået uden om Danmark. Mens advokatbranchen herhjemme fortsat tjener godt med en samlet omsætning på 14 mia. kroner i 2017, så rører 'The Big Four' (PWC, EY, Deloitte og KPMG, red.) på sig i kulissen. PWC alene kunne tilbage i oktober præsentere en omsætning på 2.6 mia. kroner i Danmark, men måske mere interessant er, at årsrapporten viste en vækst inden for rådgivningsforretningen og skatteforretningen på henholdsvis 32% og 9%.
Der er med andre fokus på rådgivningsforretningen hos de store revisionshuse, og det fik bestyrelsesformanden for det amerikanske advokatfirma Denton til at betegne 'The Big Fours' fremfærd som en trojansk hest, der i ly af natten og før folk får set sig om invadere advokatbranchen som vi kender den, og som dermed etablerer sig som direkte eksistentiel trussel.
Hos brancheforeningen Danske Advokater anerkender man, at konkurrencen fra de store revisionshuse er spidset til. Det siger adm. direktør Poul Mollerup.
"Vi mærker allerede i dag en markant konkurrence fra revisionsvirksomhederne på en række områder, og vi er helt opmærksomme på, at de ønsker at udvide deres forretning inden for juridisk rådgivning. I advokatbranchen hilser vi konkurrence velkommen, så længe det foregår på lige konkurrencevilkår. Vi vil derfor være særligt opmærksomme på, om der opstår en skævvridning af konkurrencen som følge af uens regulering eller rammevilkår. Gør der det, vil vi råbe vagt i gevær", siger han.
Følger blot klienternes efterspørgsel
Hos revisionshusenes juridiske afdelinger mærker man den positive udvikling. Bl.a hos EY, der bl.a. satser på M&A, GDPR og selskabsret.
"Vi har oplevet en positiv udvikling og har rigtig travlt. Vi er et dedikeret team af jurister med stor erfaring inden for bl.a. selskabs-, aftale- og kontraktsret, arbejds- og ansættelsesret, fondsret, persondatalovgivning og M&A. Vi kigger løbende på at styrke forretningen inden for juridiske services og ser det som et vækstområde", siger Susanne Scott Levinsen, Head of EY Law i Danmark.
Også hos PWC mærker den øgede efterspørgsel, og her har man en forventning om, at den juridiske afdeling om 3-4 år har mellem 15-25 ansatte.
"Vi oplever et større og større ønske fra vores kunder om at levere 360° rådgivning. Det lytter vi naturligvis til, da vi med kunden i centrum ønsker at imødekomme deres samlede forretningsmæssige behov inden for mulighedens rammer. På globalt niveau er PwC Legal desuden et af netværkets strategiske fokusområder, og PwC Legal er allerede i dag aktive i mere end 90 lande. Det gør PwC Legal til verdens største legal-forretning målt på geografi. Også vores naboer i Sverige, Finland, Norge og Tyskland er med succes aktive på legal-området", siger Thomas Bjerre, partner og leder PWC's skatteforretning.
Konkurrence skal ske på lige vilkår
Hos Danske Advokater ser man den øgede konkurrence som et sundhedstegn. Så længe det sker på lige vilkår. Og her kan særligt revisionshusenes mulige dobbeltrolle være en udfordring i forhold til interessekonflikter og etiske regler
"Helt generelt er det vores opfattelse, at ingen revisionsvirksomheder bør virke som samfundets tillidsrepræsentant, når de reviderer en virksomhed, og så samtidig kunne virke som ”virksomhedens rådgiver” mod samfundet. Det er en uheldig sammenblanding. Det samme er man enige om i EU og i dansk lovgivning, når det gælder virksomheder af offentlig interesse, men vi mener, at det bør gælde bredere. Samtidig er vi som advokater meget opmærksomme på, at vores interessekonfliktregler indebærer fuld identifikation imellem den enkelte advokat og hele den virksomhed, advokaten er en del af. Har advokaten en interessekonflikt, er hele virksomheden udelukket. Vi oplever klart, at det samme ikke gælder i revisionsbranchen, der opererer med såkaldte ”chinese walls”. Det synes vi er problematisk", siger Poul Mollerup.
Tilbage hos revisionshusene ser man ikke de store udfordringer ved at skabe øget konkurrence med advokaterne. Susanne Scott Levinsen peger på, at den øgede konkurrence er med til at holde alle skarpe.
"Juridiske services er afgjort et konkurrencepræget marked, hvor også virksomhedernes oprustning i egne juridiske afdelinger spiller ind. Vi tror på, at konkurrence holder os skarpe og giver kunderne de bedste services. For os er det afgørende i konkurrencen, at vi har et stærkt team og er en international virksomhed med en bred kundebase og mange forskellige kompetencer samlet."
Thomas Bjerre supplerer:
"Det er vel kun naturligt at være bekymret over konkurrencesituationen på lang sigt i disse tider, hvor meget er under forandring, men henset til et advokatmarked på flere milliarder kroner i Danmark er frygten vist til at overse."