Retsstaten og demokratiske værdier er flere steder i verden under pres. Værdier som vi danskere ofte tager for givet. Derfor dedikerer en af verdens største dokumentarfilmsfestivaler, CPH:DOX, i år et helt program til oplysning om retsstaten og retssikkerhed under navnet 'CPH:JUSTICE'.
"Anledningen er dels kommet fra en række dokumentarfilm, som vi har vist gennem årene, og som har haft ret stor betydning. Det er jo det dokumentarfilm kan, altså skildre virkeligheden på en måde, der både er oplysende og følelsmæssigt engagerende. Et godt eksempel var 'Citizenfour', som vi viste for nogle år siden," siger programchef hos CPH:DOX Niklas Engstrøm.
I samarbejde med den juridiske verden
I løbet af festivalen vil man ud over film kunne opleve debatter, events og uddannelsestilbud, hvor bl.a. tænketanken Justitia og Advokatsamfundet har bidraget til indhold og som sparringspartnere. Hos Advokatsamfundet har det været helt afgørende at være med til at sætte spot på demokratiets udfordringer.
Grundlæggende, så er det vigtigt at vi ikke tager et velfungerende retssamfund for givet. For det andet er retssystemet som sådan noget som relativt få mennesker støder på i deres dagligdag, det er måske kun noget der sker en enkelt gang i livet
"Grundlæggende, så er det vigtigt at vi ikke tager et velfungerende retssamfund for givet. For det andet er retssystemet som sådan noget som relativt få mennesker støder på i deres dagligdag, det er måske kun noget der sker en enkelt gang i livet, så 'JUSTICE'-programmet kan give borgerne mere indsigt i, hvordan retssystemet og retsstaten fungerer. Et velfungernede retssamfund er jo en af grundstenene i et demokrati, og derfor er det vigtigt," siger advokat og afdelingschef hos Advokatsamfundet Nicolai Pii
For CPH:DOX er det vigtigt at have institutioner, som bakker op omkring festivalen og dens indhold.
"Vi sidder som kulturinstitution, så det er super vigtigt for os, at vi har nogle organisationer, der er helt inde i materien af, hvad der er den juridiske kerne i sagerne. Og så har vi kunnet spare med både Justitia og Advokatsamfundet om de debatarrangementer, vi har skabt rundt om filmene, for hele ideen med det her program handler om mere end blot at vise film, det handler om at skabe debat og dialog om retsstaten som en fundamental del af demokratiet," siger Niklas Engstrøm.
Noget for enhver smag
Under festivalen vil man kunne i JUSTICE-programmet kunne opleve hele 12 film og diverse talkshows og debatter. Niklas Engstrøm vil særligt fremhæve filmen PreCrime.
PreCrime (...) handler om de mange nye it-systemer, som på baggrund af data og algoritmer kan forudse forbrydelser inden de sker – og filmen viser både fordelene ved de her systemer, men også de risici og konsekvenser, som er forbundet med dem
"Vi har danmarkspremiere på 'PreCrime', der nærmest er Spielbergs 'Minority Report' som dokumentarfilm - vi ser altså nu, at det man i 2002 behandlede som fiktion, det bliver i 2018 behandlet i dokumentarisk form. Filmen handler om de mange nye it-systemer, som på baggrund af data og algoritmer kan forudse forbrydelser inden de sker – og filmen viser både fordelene ved de her systemer, men også de risici og konsekvenser, som er forbundet med dem."
I forbindelse med festivalen har direktør hos Justitia Jacob Mchangama desuden hver 14. dag udgivet podcasten 'Clear and Present Danger – A History of Free Speech', hvor han guider gennem ytringsfrihedens historie.