Når robotterne kommer, skal Syddanmark være klar med juraen. På Syddansk Universitet vil Juridisk Institut vække retsinformatikken i denne del af landet med projektet Legal Informatic Project. Her er der sat en række initiativer i gang, der skal styrke og synliggøre forskning og undervisning på området. Der er brug for et projekt som dette set i et samfundsmæssigt perspektiv, lyder det fra lektor og forskningsleder ved Legal Informatic Project Carina Risvig Hamer.
”Digitalisering og persondataretten er kommet for at blive. I takt med, at der hele tiden kommer flere nye teknologier, er der behov for at sætte fokus på de retlige udfordringer, der opstår. Projektet skal sikre, at juraen ikke glemmes, når der udarbejdes og tages nye teknologier i brug i fremtiden. Der er meget at tage fat på, så det er en stor opgave”, siger hun.
Legal Informatic Project er et tværfagligt projekt med tre hovedoverskrifter: Forskning, netværk og undervisning.
Samfundsrelevant forskning
Forskningen i retsinformatik på SDU skal styrkes. Det skal sikre, at det, der forskes i inden for digitalisering og jura, er samfundsrelevant. Retsinformatikken indeholder elementer fra en lang række andre retsområder fx ophavs-, udbuds- og sundhedsret foruden ansættelses-, markedsførings-, straffe-, og kontraktret. Inden for persondataretten vil forskerne særligt fokusere på, hvordan persondataretten påvirker andre retsområder.
Vi ser et stigende behov for at udruste juristerne med nye teknologiske kompetencer herunder viden om kodning og systemer
Der er igangsat et ph.d.-projekt, der omhandler de fremtidige EU-retlige rammer for dataudveksling inden for sundhedssektoren. En række forskere er ved at udarbejde en forskningsbaseret lærebog i persondataret til undervisningen. Derudover er der bl.a. en bog på vej om juridisk metode inden for retsinformatikken. Det bliver den første udgivelse af slagsen i Danmark.
”Vi ser et stigende behov for at udruste juristerne med nye teknologiske kompetencer herunder viden om kodning og systemer. Der findes ikke mange faggrupper, hvor bogstaverne GDPR ikke har fået betydning det seneste år”, fastslår Carina Risvig Hamer.
Stor interesse for at netværke
Et anden central opgave i projektet er Persondataretligt Netværk Syddanmark, hvor rådgivere, medarbejdere og forskere i regionen, der arbejder med persondataretlige problemstillinger i praksis, kan mødes, skabe kontakter, udveksle erfaringer og blive opdateret på nyheder om persondataret. Medlemmerne inviteres til faglige arrangementer fx eftermiddagsseminarer og networking på tværs af faggrupper, og de får tilbudt sparring med forskere på området. Der er et stort behov for et netværk som dette. Medlemslisten vokser.
”Interessen er stor, også efter at persondataordningen er trådt i kraft. Nu er der brug for at holde sig løbende ajour med nye regler og afgørelser fra Datatilsynet. Ved det seneste møde var emnet risikovurdering i praksis. Det kom der en god dialog ud af, og det er her, at netværket for alvor kommer til sin ret. Der er stadig plads til nye medlemmer”, fortæller medstifter og netværksleder Jesper Løffler Nielsen, der til daglig er advokat med speciale i it-ret, herunder it-kontrakter og persondata hos Focus Advokater.
Persondataretligt Netværk Syddanmark mødes fire gange om året, og derudover afholdes konferencer og kurser. Der er netop oprettet en onlineportal, hvor medlemmerne kan kommentere nyheder, skrive blogindlæg og sparre med hinanden mellem møderne. Netværket skal styrke mulighederne for, at universitetets forskning nyttiggøres hos regionens erhvervsliv og myndigheder.
Valgfag, certifikat og konferencer
Legal Informatic Project er et 4-årigt forløb, og det har nu været i gang et år. Forskningen i retsinformatik bliver løbende integreret i uddannelserne på SDU. Nu er der oprettet valgfag i persondataret på cand.jur.- og cand.merc.jur.-studierne, ligesom persondataret er blevet integreret på flere af fakulteterne på SDU, da det ikke kun er jurister, der har behov for at vide mere om dette retsområde. Virksomheder og myndigheder har også gavn af forskningen. Universitetet har oprettet kurset ”Certifikat i persondataret” målrettet databeskyttelsesrådgivere ude i offentlige og private organisationer, der kan komme og få den nyeste viden om persondataret og værktøjer til at håndtere reglerne i praksis.
”Vi holder to årlige konferencer om digitalisering og persondataret inden for forskellige retsområder og juridiske discipliner fx digitalisering i kommunerne, digitalisering og udbud, digitalisering og energi. I oktober havde vi fx en velbesøgt konference om digitalisering og miljøret. Der er masser af spændende emner at tage fat på. Det vil vi fortsætte med at gøre”, siger Carina Risvig Hamer.