12/10/2018 -

Retshjælp målrettet iværksættere får nyt liv i København


En ny erhvervsjuridisk retshjælp målrettet iværksættere har set dagens lys på CBS Law, hvor målet er, at udrydde den juridiske usikkerhed ved at etablere ny virksomhed og bygge en forretning oven på en god ide. Samtidig melder Iværksætterretshjælpen, der har nydt stor anerkendelse i Aalborg, at de også åbner kontor i København.

Lone Schrøder Jeppesen


Hver tirsdag eftermiddag giver erhvervsjurastuderende på CBS - Copenhagen Business School gratis juridisk rådgivning inden for erhvervsret fra Retten på Frederiksberg. De har startet Erhvervsjuridisk Retshjælp, der er målrettet iværksættere og mindre virksomheder i Danmark.

”Iværksættere har en idé, som de brænder for, men lovgivningen bag er tit mindre interessant for dem. Det er ikke nemt at finde rundt i erhvervsjuraen, og det er dyrt at hyre en advokat, når man er nystartet. Vi vil gerne hjælpe dem i gang, så de bliver klar på hvilke juridiske problemstillinger, som de skal være opmærksomme på for at komme videre i processen,” siger retshjælpsleder og cand.merc.jur.-studerende Lukas Eeken.

Den nye retshjælp holder åbent tre en halv time om ugen. Derudover rådgives der over telefon og mail. Tanken er, at Erhvervsjuridisk Retshjælp ikke skal være en konkurrent til de advokatfirmaer, der rådgiver iværksættere og mindre virksomheder. Her ydes der udelukkende juridisk bistand i form af generel rådgivning og ikke konkret sagsbehandling med udarbejdelse af dokumenter. Iværksætteri er et vigtigt punkt på den politiske dagsorden i Danmark, og de studerende har et ønske om at skabe bedre forudsætninger for nystartede erhvervsdrivende inden for alle brancher i hele landet.

 

På frivillig og ulønnet basis

Erhvervsjuridisk Retshjælp drives af de studerende, der arbejder på frivillig og ulønnet basis. De har som minimum færdiggjort bacheloruddannelsen HA(jur.) og byder ind med deres ekspertise inden for bl.a. aftaleret, køberet, ansættelsesret foruden selskabsret, skatteret og immaterialret. Uanset hvilke juridiske problemstillinger, som et iværksættereventyr støder mod, er der hjælp at få.

”Formålet med Erhvervsjuridisk Retshjælp er også at give de studerende mulighed for at bruge det, som de har lært i teorien, i praksis og på den måde styrke dem fagligt,” uddyber Lukas Eeken, der selv arbejder frivilligt i gennemsnit seks timer ugentligt.

Her i opstarten er retshjælpen bemandet med tre retshjælpsledere og syv retshjælpere. Desuden kan retshjælpen trække på et antal jurister blandt de eksterne undervisere eller forskere på CBS LAW.

 

En investering i fremtiden

En af de frivillige retshjælpere er Jonathan Hjelholt Jensen, der læser cand.merc.jur. på første år af kandidaten. Han har ellers et job som studentermedhjælp i Danske Bank, Group Legal. Men han har valgt at arbejde ulønnet her ca. fem timer om ugen - ikke nødvendigvis for at få forbedret sit cv, men fordi han brænder for iværksætteri.

”Det er spændende at have med mennesker at gøre, der har fået en god idé og vil starte en virksomhed. Det giver mig erfaring i at yde iværksættere juridisk sparring, og jeg får ikke mindst opfrisket det, som jeg har lært på studiet. Personligt betyder det meget, at jeg kan være en hjælp for andre og rådgive om fx kontrakter og hvilke juridiske aspekter, der vil være godt at have med, så man ikke kommer i en kattepine,” fortæller han.

For Jonathan Hjelholt Jensen er jobbet som retshjælper en investering i fremtiden, for det er i tråd med det, som han gerne vil beskæftige sig med. Han ved allerede nu, at det er selskabsret, virksomhedsoverdragelser og kontraktsret, der skal være hans speciale, når han bliver færdiguddannet. Alle tre er vigtige juridiske områder inden for iværksætteri. 

 

Iværksætteri på dagsordenen

Erhvervsjuridisk Retshjælp er etableret som en forening med en bestyrelse, der er sammensat af tre medlemmer fra studenterorganisationen Foreningen af Erhvervsjurister (FEJ), to eksterne juridiske undervisere og en medarbejder på CBS Law. Etableringen er et naturligt led i CBS’ strategi, hvor iværksætteri står højt på dagsordenen. CBS’ studentervæksthus Copenhagen School of Entrepreneurship (CSE) støtter studerende i at udvikle deres ideer og hjælper dem med at starte deres egne virksomheder.

For at få dækket de udgifter, der er forbundet med at drive Erhvervsjuridisk Retshjælp eksempelvis til forsikringer, telefon og web, er retshjælpen afhængig af økonomisk støtte i form af sponsorater fra organisationer, virksomheder og privatpersoner. Opgaven for de studerende bliver nu at få skabt større synlighed om initiativet.

”Ja, der ligger en kommunikationsopgave i at få markedsført Erhvervsjuridisk Retshjælp. Planen er, at vi tager ud og holder oplæg hos forskellige organisationer og deltager i forskellige iværksættermesser,” siger Lukas Eeken, der bliver færdiguddannet til sommer.

Torsdag meldte iværksætter Kristin Assad også ud, at hun i samarbejde med to kandidatstuderende fra jura på KU også etablere et nyt kontor i København i forlængelse af hendes succesfulde startup-projekt Iværksætterretshjælpen i Aalborg. 

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak