Billede: Udsnit fra bl.a børsen.dk
Samlet set er det OW bunkers tidligere ejer, kapitalfonden Altor, to af fondens nøglefolk, samt revisionshuset Deloitte og OW Bunkers tidligere ledelse, der er blevet sagsøgt med et erstatningskrav fra virksomhedens konkursbo i 3 erstatningssager.
Grunden til at erstatningskravet er blevet delt op i flere sager er, at der ikke før har været penge nok i konkursboet til at kunne betale sagsomkostninger i en sag om så stort et milliardbeløb.
Derfor lød påstanden i den oprindelige sag kun på 400 mio. kroner i erstatning. Men som Børsen beskriver tirsdag havde konkursboet i den første oprindelige sag taget forbehold for muligheden for efterfølgende at øge kravet.
Så da pengene kom til at gå efter den helt store erstatning, er det hvad konkursboets kurator, Søren Halling-Overgaard, nu søger domstolenes tilladelse til.
Pengene, der har gjort det muligt med to nye sagsanlæg at løfte det til milliardklassen, har kuratorerne skaffet hos amerikanske Lion Point, der som forretning finansierer andres søgsmål.
Det ene af de efterfølgende krav lød på 1 mia. kroner og det er afvisningen af denne sag som i de næste uger skal på bordet i Højesteret med afgørelse i midten af marts. Det er ikke så meget en sag om, hvorvidt sagsøgte er erstatningsansvarlig eller ej, men en sag om hvorvidt det er lovligt, at udstykke sagen i flere sager.
Om erstatningssagen på den måde måtte udstykkes i flere har Østre Landsret taget stilling til i to omgange i 2020 og 2021. Da blev det afvist. Derfor er det nu Højesterets tur i den ene af sagerne om forøgelse af det samlede krav.
Den anden stillingtagen til erstatningsforøgelse forblev på Østre Landsrets bord.
De næste 4 uger skal kurator samlet set kæmpe for at få lov til at forhøje sin påstand fra de oprindelige 400 mio. til 2,2 mia.
Det er beløbene, de to øverste instanser skal tage stilling til. Og der skal også vurderes, hvorvidt der er nogle forældelsesregler for kravene som kan være til sagsøgte, Altor og Deloittes fordel.
Link til Børsen HER (bag betalingsvæg).
Baggrunden for erstatningen
Det danske aktieselskab OW Bunker gik konkurs i november 2014 med en milliardgæld på to cifre. Virksomheden var otte måneder inden blevet børsnoteret. Virksomheden beskæftigede sig primært med køb og salg af brændstof til skibe. Konkursen var et resultat af massiv svindel i et datterselskab i Singapore.
Grundlaget for erstatningssagen mod virksomhedens tidligere ejere er, at der blev trukket 1 mia. kr. ud af selskabet OW Bunkers inden børsnoteringen. Anklagersiden kommer med det anbringende at denne udlodning var uforsvarlig og baseret på en væsentligt overvurderet værdiansættelse.
Et andet anbringende er, at det børsprospekt som OW Bunkers lavede i forbindelse med sin børsnortering manglende en beskrivelse af risikoen i Singapore-selskabet, Tankoil, som fik en meget stor kredit til deres forretning og der manglede en beskrivelse af risikoen ved oliehandelsspekulationen.
Thomas Ilsøe Andersen og Rune Derno fra advokatfirmaet Poul Schmidt, som er advokat for sagsøgte Altor i sagen, skriver i processkriftet - som Børsen har fået indsigt i - at ’Hverken de sagsøgte eller domstolene skal tåle at være udsat for en sådan processuel slingrekurs, som præger sagsøgerens sagsførelse, og hvor krav dukker op først via forbehold i den anlagte sag, så i en stævning i en anden og ny sag og endelig igen som en forhøjelse af påstanden i den første sag’.
Ingen af sagens parter ønskede til Børsen-artiklen tirsdag at udtale sig om sagen.