Lige efter nytår trådte de nye regler for det mest anerkendte voldgiftsinstitut i verden - International Chamber of Commerce (ICC) - i kraft.
Tvister, der igangsættes efter 1. januar 2021, vil være underlagt de nye regler. Reglerne skal være med til at sikre en mere effektiv og fleksibel process, fortæller partner og voldgiftsekspert Mikal Brøndom fra Haavind advokater i Norge til Advokatbladet.
Brøndom peger på to centrale ændringer i de nye regler.
For det første vil fast track-sporet nu være tilgængeligt for tvister med en tvistsum på op til tre millioner dollar og ikke kun to som før.
Fordelen er, at denne type tvister nu vil komme hurtigere gennem systemet, skriver Advokatbladet.
Derudover vil elektronisk kommunikation blive standardløsningen.
“Det blir nå tydligtgjort i reglene at rettsmøter kan foregå virtuelt. Dette er i tråd med utviklingen internasjonalt, ikke minst etter at Covid-19 begrenset reising over landegrensene. Jeg tror disse endringene kan bidra til å gjøre voldgift enda mer populært,” siger Brøndom til Advokatbladet.
Danske virksomheder foretrækker voldgift
I starten af februar skrev K-News om en undersøgelse fra det finske advokatfirma Roschier, der viste, at kun hver fjerde danske virksomhed foretrækker domstolene, når de skal løse kommercielle tvister for klienterne.
Det har betydet et fald på 34 % siden 2018. Derudover foretrækker 63 % ifølge undersøgelsen at løse tvister via voldgift.
I rapporten fra Roschier peger respondenterne på, at det specielt er muligheden for at føre tvister bag lukkede døre, der er at foretrække ved voldgift.
"Det, der nævnes som det væsentligste, er jo fortroligheden i processen. Det kan vi virkelig se, at virksomhederne er glade for. Så det er en meget vigtig pointe. Men det er også processens fleksibilitet og effektivitet - altså, at man selv kan tilrettelægge forløbet parterne imellem, man kan selv vælge sin voldgiftsdommer. Og så nævnes der afkaldet på at appellere afgørelsen, og det er jo både en grund til at gå til domstolene og ikke at gå til domstolene. Det er jo rart at have en appelmulighed, men på den anden side er det rart at få en afgørelse, der er definitiv, da appel ved domstolene er en dyr øvelse", siger generalsekretær hos Voldgiftsinstituttet Steffen Pihlblad til K-News.