Det var et historisk velbesøgt pressemøde, der løb af stablen i pavillonen ved Marienborg, da Mette Frederiksen, sammen med Lars Løkke Rasmussen og Jakob Ellemann Jensen, præsenterede det nye regeringsgrundlag.
'Ansvar for Danmark' lyder titlen, og ud over en del større politiske udspil om klima, velfærd, sundhed og økonomi så var der i det 58 sider lange regeringsgrundlag også blevet plads til et punkt om den juridiske del af Danmark.
I det nye regeringsgrundlag lægger den nye regering op til blandt andet at nedbringe ventetiderne ved de danske domstole ved "blandt andet at forenkle retsplejen".
Regeringen vil desuden fokusere målrettet på at styrke straffesagskæden med en strafreform og hermed tage et opgør med banderne og ikke mindst arbejde for at højne arbejdet med resocialisering for de, der "gerne vil fællesskabet". I samme ombæring vil regeringen gøre det umuligt for dømte for voldtægt at afsone med fodlænke.
Den største juridiske nyhed set med advokatbriller må imidlertid være et eksplicit opgør med kammeradvokatordningen. I regeringsgrundlaget står der:
"Regeringen ønsker øget konkurrence om den juridiske rådgivning af staten. Regeringen vil se på mulighederne for - og potentialerne ved - hel eller delvis konkurrenceudsættelse af kammeradvokatordningen, der skal frigive et provenu for staten."
Udmeldingen kommer efter mange tidligere skiftende meldinger fra diverse politiske ordfører om netop spørgsmålet om, hvorvidt kammeradvokatordningen fortsat har sin berettigelse, ligesom også Konkurrencerådets rapport i januar 2021 satte dette under lup.
Tekst og foto: Rasmus Lehmann Hylleberg