12/02/2021 - Demokrati

Ny rapport viser, at demokratiet har lidt under pandemien


The Economist har udgivet en opdateret rapport, der viser udviklingen i verdens demokratier. I 2020 er den overordnede score for hele verden faldet, især på grund af fald i tillid til regeringen og en indskrænkning af befolkningens frihedsrettigheder som følge af pandemien.

Tekst: Cecilie Uhre. Foto: Shutterstock


En ny udgave af verdens landes demokrati-indeks lavet af The Economist Intelligence Unit viser, at den gennemsnitlige score for demokrati i verdens lande er faldet fra 5.44 til 5.37 fra 2019 til 2020.

Det er den dårligste gennemsnitlige score, der er målt i al den tid, The Economist har lavet demokrati-indekset - startende i 2006.

En del af forklaringen er ifølge rapporten, at pandemien har fået regeringer i flere lande til at sætte liv højere end frihed. Det betyder, at civil liberties eller befolkningens frihedsrettigheder i mange lande er blevet indskrænket af diverse restriktioner.

 

Det vestlige Europa

Ligesom den overordnede gennemsnitlige score i verdens demokrati-indeks er faldet, gør det samme sig gældende for det vestlige Europa.

Her er den overordnede gennemsnitlige score for landene faldet fra 8.35 til 8.29, og igen findes en stor del af forklaringen i kategorien 'civil liberties'. Men der er også sket en tilbagegang i tilliden til regeringen.

Samtidigt viser indekset, at to lande i Europa - Frankrig og Portugal - er gået fra at være fuldt demokratiske til at være demokratier med mangler.

Rapporten peger på restriktioner og udgangsforbud som forklaringen på Frankrigs farvel til fuldt demokrati, hvor det i Portugal blandt andet handler om manglende gennemsigtighed i regeringen.

Selvom der er demokratisk tilbagegang i det vestlige Europa, fylder de nordlige lande stadig mest på top ti over mest demokratiske lande i verden. Her ligger Norge, Island og Sverige nummer ét, to og tre. Finland og Danmark indtager sjette- og syvendepladsen.

 

Et resultat af Covid-19

Louise Holck, der er direktør i Institut for Menneskerettigheder, er ikke i tvivl om, at den store tilbagegang, der ses i 2020, er et resultat af Covid-19.

“Men demokratiet har været udfordret over de seneste år. Det, man kan se i rapporten, er, at den udvikling er fortsat, og at man nu ender på et indeks, der er det laveste, siden man gik i gang med at måle i 2006, er på grund af Covid-19, og fordi 2020 var et særligt år med foranstaltninger i store dele af verden, som har betydet begrænsninger i demokratiet og borgernes frihed,” siger hun.

Tror du, det vender, når Covid-19 begynder at aftage?

“Det kan jeg ikke sige noget om. Jeg kan sige, at generelt så kan der være bekymring for, at de totalitære regimer, der har indført restriktioner i forbindelse med håndtering af Covid-19, at de indgreb ikke vil blive rullet tilbage i tilstrækkelig grad.”

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak