08/04/2021 -

Pandemien brugt som våben mod menneskerettigheder


Amnestys årlige rapport, der netop er udkommet viser, at menneskerettighederne har haft det svært under pandemien i det forgangne corona-år. Flere statsledere har udnyttet situationen til overdreven brug af magt og angreb på borgernes rettigheder.

Tekst: Amalie Guldborg Olesen Foto: Shutterstock


Overdreven brug af vold mod egne borgere. Begrænsning af ytringsfriheden under dække af, at man ikke må ”sprede falsk information”. Generelle svigt af håndtering af pandemien. Og en ulighed der fortsat er stigende. Sådan lyder nogle af konklusionerne fra Amnesty Internationals netop udkomne nye årsrapport fra året 2020.

”I stedet for at støtte og beskytte mennesker har nogle statsledere gjort pandemien til et våben, som de bruger til at kaste borgernes rettigheder ud i kaos,” siger Agnès Callamard, der er generalsekretær i Amnesty International.

I rapporten peger Amnesty blandt andet på en tendens, hvor flere statsledere har vedtaget lovgivning, der kriminaliserer ytringer relateret til pandemien. Eksempelvis i Ungarn har Orbáns regering ændret straffeloven, således at borgere nu kan fængsles i op mod fem år, hvis de spreder falsk information om Covid-10. Derudover er der eksempler på at flere lande i har brugt pandemien som et dække for at indskrænke borgernes ytringsfrihed, ved at retsforfølge folk, der har ytret sig kritisk om deres regerings håndtering af pandemien. I Kina og Indian har man også taget skridtet videre, og angrebet kritikere på andre områder, der slet ikke har forbindelse til pandemien.

Derudover retter rapporten en kritik mod de internationale institutioner, hvis job er at beskytte menneskerettighederne, for at være utilstrækkelige:

”Institutioner som Den Internationale Straffedomstol (ICC) og FN’s menneskerettighedsorganer er skabt for at stille stater og individer til ansvar. Desværre viste året 2020, at de er låst fast i politisk stilstand af statsledere, som forsøger at underminere de nødvendige kollektive modsvar til menneskerettighedskrænkelser,” siger Agnès Callamard.

Pandemien har generelt været med til at sætte ekstra lys på – og forstærket – den massive ulighed, der allerede var verden over. Amnestys analyse peger blandt andet på, at borgere fra særligt udsatte grupper både har været dem, der er blevet hårdest ramt af corona, og som samtidig også er blevet svigtet af de systemer, som ellers burde beskytte dem.

”Covid-19 har brutalt udstillet og forstærket uligheder både inden for og imellem landene”, siger Agnès Callamard og uddyber:

”Vi står over for en verden i uorden. På dette tidspunkt i pandemien vil selv de mest virkelighedsfjerne statsledere have svært ved at benægte, at vores sociale, økonomiske og politiske systemer er gået i stykker.”

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak