Billede: Andrew Hjuler Crichton, generalsekretær hos Advokatsamfundet
Generalsekretær hos Advokatsamfundet Andrew Hjuler Crichton er bekymret for en gryende tendens, som han ser i den retssikkerhedsrapport, der udgives torsdag, og som tager temperaturen på oplevet retssikkerhed blandt både borgere, advokater og virksomheder. Og det er, at et flertal af landets advokater har en oplevelse af, at du og jeg har en lavere grad af retssikkerhed i dag, end vi havde for tre år siden.
”En tendens, vi hos Advokatsamfundet har bidt mærke i, er, at der er en stigende bekymring for vores retsstat blandt landets advokater. At hældningen på kurven er nedadgående. At oplevelsen af retssikkerhed er faldende frem for stigende,” siger Andrew Hjuler Crichton, da K-NEWS fanger ham på en telefon til en snak om rapporten.
Kurven hælder ikke faretruende. Følelsen af forringelse var højere i 2023, hvor det var 61% mod 55% i år, der mente, at retssikkerheden er blevet forringet eller markant forringet. Men det peger alligevel på, at det stadig er majoriteten af danske advokater, der vender tomlen ned til udviklingen.
”I sig selv er det ikke en katastrofe, men hvis man ikke gør noget, og det fortsætter, så vil man jo over tid stå et sted, hvor vi skaber et stort retssikkerhedsmæssigt hul. Og det er bekymrende,” uddyber Andrew Hjuler Crichton.
Selv peger han på en række faktorer, som han mener, er styrende for følelsen af forringelse af retssikkerheden i Danmark.
I stedet for at finde finansieringen og så derefter finde ud af, hvad det så kan blive til i reduktion af ventetider, så kunne det være effektivt med konkrete mål for, hvor lang en retssag må køre
”Jeg tror, det er udtryk for to ting – for det først at vi i Danmark har et sundt fokus på retsstaten. Her jeg tror måske COVID-situationen har anskueliggjort vigtigheden af de frihedsrettigheder, man har i et retssamfund. Og for det andet så har der været et stort fokus på de lange sagsbehandlingstider, som jo ikke har været i tråd med forventningerne til vores retsstat. Uanset hvad det skyldes, så er det da tankevækkende, at flere end hver anden advokat mener, at der er sket en forringelse – for det er jo om nogen advokaterne, der er dem, der har fingeren på pulsen i forhold til det her.”
Af rapporten fremgår det samtidig, at det blot er 9% af landets advokater, der mener, at vi de facto har et lavt eller meget lavt niveau af retssikkerhed i Danmark. Men selvom det er et lille tal, så er Andrew Hjuler Crichton også her lettere nedtrykt.
”Hvis næsten en ud af ti advokater vurderer, at vi har et lavt eller meget lavt niveau af retssikkerhed, så har vi da et problem. Det er jo 9% for højt. Jeg er med på, at det flere steder i verden ser meget værre ud, men det må jo aldrig være en sovepude for os.”
Flerårsaftalen og det tidsmæssige efterslæb
Med finansloven for 2024 kunne regeringen præsenterer en ny flerårsaftale for domstolene. En aftale, der som bekendt havde været lovet i mange år, og som både dommere og advokater havde ventet i spænding, da sagsbehandlingstiderne post-corona har været opadgående.
Og netop sagsbehandlingstiderne får da også en stor grad af skylden for den oplevelse af forringet retssikkerhed, som advokaterne oplever, konkluderer rapporten. For selvom flerårsaftalen er vedtaget, så er der tidsmæssigt efterslæb, påpeger Andrew Hjuler Crichton.
”Det er helt forventeligt, at sagsbehandlingstiderne for en stor del af skylden, for med så stor en investering i retssystemet, som blev besluttet sidste år, så vil der være et tidsmæssigt efterslæb med ansættelsen af nye dommere og så videre.”
Han kunne dog godt efterspørge, at man fra politisk side satte nogle klare mål for, hvad det er for et niveau, man rent politisk gerne vil ramme med sagsbehandlingstiderne.
”Det som jeg kunne efterspørge, det er, at man politisk er lidt konkret på, hvor lang tid en sag må tage. I stedet for at finde finansieringen og så derefter finde ud af, hvad det så kan blive til i reduktion af ventetider, så kunne det være effektivt med konkrete mål for, hvor lang en retssag må køre og ikke mindst, hvor lang tid ’rimelig tid’ egentlig er jævnfør Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 6 om ret til retfærdig rettergang, hvor vi jo i Danmark har fået en del kritik tidligere for, at det altså bare tager for lang tid.”
Andrew Hjuler Crichton håber, at rapporten kan bruges som komparativt værktøj for fremtiden, så det bliver nemmere at have et sammenligningsgrundlag, når det kommer til retssikkerhed.