Et potentielt opgør med advokatens uafhængighed.
Så klar er kritikken fra Danske Advokater og Advokatsamfundet ovenpå Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens rapport om konkurrencesituationen i Danmark. Begge aktører kalder rapporten misvisende, og flere af de ialt 16 anbefalinger vækker bekymring, da man frygter, at det vil udvande advokatens særlige rolle og retssikkerheden.
”For advokatens uafhængighed der er de første tre anbefalinger klart det, vi er mest bekymrede for. Men de andre er vi sådan set klar på at kigge nærmere på. Vi synes måske, markedsafgrænsningen er lidt snæver. Det er jo ikke så mærkeligt, at advokater er dominerende på advokatmarkedet. Og der er det i vores øjne misvisende, at man ikke forholder sig til det samlede billede af markedet for juridiske ydelser", sagde formand for Advokatrådet Peter Fogh til K-News, da rapporten udkom.
Men hos vores naboer mod nord ser man med stor interesse på anbefalingerne. Som vi tidligere har kunne fortælle her på K-News, har man hos regeringspartiet Høyre i Norge længe varslet en øget liberalisering af advokatmarkedet, og det forventes, at der senere på året bliver fremlagt et udspil til en ny advokatlov, der kan få betydning for de nuværende regler om bl.a. ejerskabsforhold i advokatbranchen. Tilbage i september udtalte Peter Frølich fra Høyre, at man ikke var bekymret for en liberalisering, da tilsyn og regulering af advokaterne og ikke mindst potentielt nye ejere fortsat ville være i højsædet:
"Den advokatetiske eden og de forpliktelsene som følger av det å være advokat, vil gjennomsyre alt, og prege selskapene som velger en annen struktur. De vanntette skottene som sikrer advokatens uavhengighet, vil selvfølgelig måtte være der," sagde han til Advokatbladet.no.
Forsikringskæmpe klar til en bid af kagen
Hos forsikringsselskabet Help følger man udviklingen tæt, og her ser administrerende direktør Johan Dolven spændende muligheder i de nye anbefalinger.
"Jeg har lagt merke til spesielt to ting i den danske rapporten; det ene er at konkurransemyndighetene slår fast at det er for lite konkurranse i advokatmarkedet i Danmark, og det andre er at det er for mange begrensninger i hvem som kan tilby advokattjenester. Dette er helt parallelt til situasjonen i Norge," siger Johan Dolven til Advokatbladet.no og fortsætter:
"At Konkurrencerådet åpner for å slippe til eksterne eiere som kan være aktive i driften, samtidig som de poengterer at eierskapet må underlegges tilsyn slik at advokatenes uavhengighet opprettholdes, er noe vi i Help støtter veldig opp om".
Help har stor interesse i udviklingen og reguleringen inden for advokatbranchen. Forsikringsselskabet har gjort en stor forretning ved at udbyde private retshjælpsforsikringer på det norske marked i samarbejde med en lang række fagforeninger. For i Norge må man i dag gerne bruge sin advokattitel i andre virksomheder end på et advokatkontor.
Men Help har også åbnet en afdeling i Danmark, og her er der også store gevinster at hente. Det vurderer country manager hos Help Forsikring Danmark Kristian Nordbye. Han oplever det begrænsende for virksomhedens rekrutteringsmuligheder, at de skal bede advokater om at deponere deres bestalling for at blive ansat.
"For vores vedkommende er det jo primært i forhold til rekruttering, hvor de nuværende regler er udfordrende. Den vare, vi sælger, er jo juridiske tjenester, men vi kan jo ikke ansætte advokater til at levere de her tjenester. Vi er jo nødt til at bede vores eksperter om at deponere deres bestalling, selvom de løser de samme opgaver, som en advokat. Og det betyder, at vores rekruttering er vanskelig", siger han til K-News og uddyber:
"Det, der udfordrer os allermest, er, at vi står over for en ret stor aftale, hvor vi har lavet en stor gruppeordning, hvor vi skal til at rekruttere, og der vil vi gerne rekruttere en masse advokater, som vi jo så er nødt til at bede deponere deres bestalling."
Han ser ingen problemer ved, at de som virksomhed ved ansættelse af advokater i fremtiden også skal efterleve de advokatetiske regler på lige fod med den gængse advokatbranche.
"Vi er jo store fortalere for de advokatetiske regler og regulering, men det er ikke særligt 2021-agtigt, at man fastholder et monopol set fra et konkurrencesynspunt. Taler vi om retssikkerhed, så skal den selvfølgelig være til stede – vi er jo et forsikringsselskab, som i forvejen er reguleret stramt, og jeg er sikker på, at vi selvfølgelig godt kan efterleve de advokatetiske regler også."
Kristian Nordbye mener, at det er på tide, at advokatbranchen ser øget konkurrence som et udviklingsparameter i stedet for en belastning.
"Privatretligt er vi jo et af de største juridiske miljøer i Norden, så selvfølgelig er vi optaget af, at kunderne får det rigtige produkt. Advokatbranchen bør slet ikke være så bekymrede for den øgede konkurrence – det virker faktisk lidt desperat", siger han til K-News.