01/06/2018 -

Legaltech er en ufravigelig trend for landets advokathuse


Digitaliseringen af advokatbranchen har for alvor fået vind i sejlene, og der er fart på både branchen og iværksættermiljøet. Men hvad kommer 'legaltech' og kunstig intelligens til at betyde for branchen i fremtiden? K-News havde torsdag sat fire spændende profiler fra branchen i stævne til at diskutere netop dette.

Lars Roest-Madsen


Bliver det robotter og kunstig intelligens, som kommer til at gøre de advokatfuldmægtiges arbejde i en ikke så fjern fremtid? Og er advokaterne i det hele taget klar til at omsætte deres egne arbejdsgange i digitale løsninger?

Det var to af de helt centrale spørgsmål, som blev forsøgt besvaret på Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet, hvor K-News i går var vært for 'LawStortion', en paneldebat om den fremtidige digitalisering af advokatbranchen – eller kort og godt: 'legaltech'.

Digitaliseringen af advokatbranchen er et emne, som i denne tid er lige så varmt som det danske sommervejr. 'Legaltech' er efterhånden kommet på alles læber, og aldrig før har der været så meget fart på nye forretningsområder og startups i advokatbranchen, hvor både unge og erfarne advokater bryder med de traditionelle advokathuse for at forfølge egne innovative forretningsideer, som skal sætte strøm til advokatrådgivningen. De store advokathuse sidder dog ikke bare på hænderne – flere af disse markedsledere sætter i disse år skub i udviklingen af de digitale løsninger.

Men hvor meget fylder begrebet i advokatbranchen? Er advokaterne i virkeligheden fagligt gearet til at skabe digitale løsninger? Og ikke mindst; hvad betyder det for branchen, hvis der via teknologi kan frigøres en masse arbejde fra de advokatfuldmægtige? Kan teknologiens frembrud i virkeligheden komme til at ske på bekostning af en masse jobs?

Til at besvare de ikke helt nemme spørgsmål havde K-News inviteret to vægtige repræsentanter fra den traditionelle branche: Kristian Kaltoft Nielsen, erhvervsjuridisk rådgiver hos Horten og Paw Fruerlund, juniorpartner hos Kammeradvokaten. På den anden side stod prodekan Stine Jørgensen fra Det Juridiske Fakultet, flankeret af Mads Westh Jensen, cand. merc. jur. og en af de kræfter, som forfølger den øgede digitalisering som digital iværksætter og stifter af Legaltech Company.

Chefredaktør på K-News Rasmus Hylleberg havde indtaget rollen som ordstyrer og lagde ud med at forsøge at få afklaret, hvad definitionen på 'legaltech' overhovedet er. Derfor pegede han som det første på Mads Westh Jensen, som har forladt branchen for netop at forfølge drømmen en om fremtid som udvikler af 'legaltech'-løsninger.

"Legaltech er digitale løsninger, som helt eller delvist varetager en juridisk opgave. Der er ikke nødvendigvis kunstig intelligens involveret."

 

Fremtiden banker på nu

Men spørgsmålet er, hvornår automatiseringen kan begynde at blive rullet ud?

Ifølge Mads Westh Jensen har der allerede i en årrække været en særdeles heftigt boblen i iværksættermiljøet, og allerede i år regner han med at kunne lancere Legaltech Companys egen løsning kaldet Bella, som kan levere kunstigt intelligente algoritmer til konkursbehandling. Han nævnte også Antelaw som et eksempel på en dansk iværksættervirksomhed, som er tæt på at bevæge sig ud over rampen. De ekstraherer data fra kendelser og domme og kan via kunstig intelligens skabe en vurdering af, om en given sag er værd at tage eller ej.

Mads Westh Jensen sammenligner teknologien med det at lave en markedsføringskampagne på Facebook, hvis algoritme også bruger kunstig intelligens til at ramme den rigtige målgruppe.

Det er lidt det samme, Antelaw gør (...) ved at trække data ud fra domme og kendelser kan de lave profiler af, hvem modparten er, hvem dommeren er, og pludselig kan de sige noget om retssagen som helhed og sandsynligheden for at vinde, og dermed optimere vurderingen af, om retssagen overhovedet skal anlægges

"Det er lidt det samme, Antelaw gør. Data i vores branche er jo kendelser og domme, og ved at trække data ud fra domme og kendelser kan de lave profiler af, hvem modparten er, hvem dommeren er, og pludselig kan de sige noget om retssagen som helhed og sandsynligheden for at vinde, og dermed optimere vurderingen af, om retssagen overhovedet skal anlægges," siger Mads Westh Jensen.

En ting er, hvad iværksættermiljøet gør. Noget andet er, hvordan de store advokatkontorer forholder sig til den digitale revolution, der er under opsejling?

"Jeg tror grundlæggende, at vi er ret åbne over for legaltech og det at omstille os digitalt. Vi kigger meget på, om vi kan samarbejde med nogen eksternt. Med vores Horten Co-Lab tager vi nogle startups ind og samarbejder med dem, så vi på den måde får en platform i forhold til at komme tættere på det miljø," fortæller Kristian Kaltoft fra Horten.

Hos Kammeradvokaten har man meget tidligt haft en dagsorden om, at kontoret gerne vil være mere digitalt, fortæller juniorpartner Paw Fruerlund.

"Vi har investeret rigtig mange penge i at lave nogle digitale produkter. Konkursportalen er et eksempel på det. Vi har ikke bare lavet et system, der passer til de sagsgange, der er i forvejen. Vi har bygget et system, der passer til en smartere måde at gøre tingene på. Vi er villige til at bruge de penge, der skal til, og vi arbejder meget med at finde samarbejdspartnere, der kan hjælpe med at udfolde de visioner."

På Det Juridiske Fakultet er man også opmærksomhed på den udvikling, der er under opsejling, og man bruger derfor allerede en del energi på at gøre fremtidens jurister klar til en ændret fremtid.

"Vi uddanner til fremtiden, så vi tænker i høj grad digitalisering ind. Vi er i dialog med vores aftagere ude i branchen og har skabt et innovationsmiljø i form af en hub , som stimulerer og understøtter de studerende og iværksættere i forhold til finde hinanden og udvikle startup-virksomheder sammen. Vi skal bidrage et større iværksættermiljø," mener prodekan Stine Jørgensen.

 

Bagsiden af teknologi-medaljen

Det lyder alt sammen helt fantastisk. Men mens den teknologiske udvikling giver nye muligheder for hele branchen, er der potentielt en bagside, der lurer bag den forkromede teknologi-medalje. Hvad kommer det til at betyde for branchen, at vi kommer til at digitalisere en masse manuelle processer, som kommer til at fratage de advokatfuldmægtige en masse arbejde, vil Rasmus Hylleberg vide?

Det, der kommer til at ske er, at vi ikke kommer til at opleve den samme stigning i behovet for nye advokatfuldmægtige som hidtil

"Det, der kommer til at ske er, at vi ikke kommer til at opleve den samme stigning i behovet for nye advokatfuldmægtige som hidtil," mener Paw Fruerlund.

"Det, vi er ved at digitalisere væk, det havde vi ikke tid til at løse alligevel. De opgaver, der bliver tilbage, er dem, hvor vi kan arbejde endnu mere sammen og lære mere. De manuelle processer sidder man ofte alene med, og i stedet for at sidde og ordne ringbind alene, kan man arbejde i teams og få mere ud af andre opgaver i fællesskab. De monotone opgaver begynder at forsvinde, og det bliver et gode for alle parter," mener Paw Fruerlund.

Heller ikke kunderne bør frygte digitaliseringen, mener han.

"Som kunde vil du stadig gå til din advokat og forvente, at han har styr på det. Det arbejde i kælderen bagved, det er kunden ligeglad med. Jeg tror ikke, at der bliver brug for færre jurister. Vi starter med at fjerne det, der ikke er spændende, og får i stedet tid til det, der er virkelig spændende."

Prodekanen mener også, at der stadig vil være stort behov for jurister også fremover. Men deres rolle kan ændre sig.

"Behovet for jurister skal nok bestå, men måske på nye måder. De kommer til at indgå i andre processer, og de skal være gode til at starte nye virksomheder op," mener Stine Jørgensen.

 

De digitalt svageste vil falde fra

Mads Westh Nielsen mener heller ikke, at der er grund til decideret bekymring på branchens vegne på grund af legaltech. Men han lægger ikke skjul på, at han mener, at der er en reel revolution på vej, som kommer til at få betydning for de 10-15 procent af branchen, som ikke er digitalt stærke.

Boston Consulting Group siger, at 30-50 procent af de nuværende manuelle arbejdsopgaver kan automatiseres væk i fremtiden. Alle de nemme opgaver ryger ned i systemet

"Man skal sondre mellem, hvorvidt det er hele jobs eller arbejdsopgaver, vi effektiviserer væk. Boston Consulting Group siger, at 30-50 procent af de nuværende manuelle arbejdsopgaver kan automatiseres væk i fremtiden. Alle de nemme opgaver ryger ned i systemet. Men så kan vi sætte andre opgaver ind og give klienterne bedre rådgivning i stedet. De mennesker, der bliver skåret fra, er dem, der ikke er så digitalt stærke og har svært ved at udfylde et Excel-ark," mener Mads Westh Jensen.

Til gengæld bliver den tilbageværende masse langt stærkere på deres område, mener han.

"Man kan sammenligne med den første industrielle revolution, da vi gik over til vævemaskiner, og så i 1900-tallet, da vi gik over til dampmaskiner. Nogen skal ud. Men dem, der bliver tilbage, bliver superadvokater, fordi de kan lave endnu mere konstruktivt arbejde."

Kristian Kaltoft mener heller ikke, at man bør stille det store skræmmebillede op, blot fordi teknologien gør sit indtog i branchen. I stedet skal man se på, hvordan teknologien kan bane vejen for nye forretningsområder. Ikke mindst kan det være med til at gøre en forskel for kunderne, mener han.

Vi ser allerede nu advokatvirksomheder, som bevæger sin ind på økonomiområdet. Så spørgsmålet er ikke, hvor meget vi i virkeligheden skærer fra (med digitaliseringen, red.), men om vi ikke bare finder noget andet, der kan skabe værdi

"Det kommer til at betyde, at vi kan skære nogle af de lavthængende frugter fra og bruge mere tid på de komplekse ting og blive endnu mere engagerede i vores kunders virksomheder. Måske kan vi også finde nye forretningsområder. Vi ser allerede nu advokatvirksomheder, som bevæger sin ind på økonomiområdet. Så spørgsmålet er ikke, hvor meget vi i virkeligheden skærer fra (med digitaliseringen, red.), men om vi ikke bare finder noget andet, der kan skabe værdi."

Det spørgsmål blæser stadig i sommervinden, men én ting kan du være helt sikker på: K-News kommer til at følge den digitale udvikling med den største interesse fremover og vil arbejde hårdt på at holde læserne informeret om de nyeste tendenser på området.

Du kan høre hele debatten HER!

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak