Der er endnu ikke klare juridiske rammer for, hvordan de arbejdere, som tjener penge som freelancere hos Wolt, HappyHelper og LegalHero, defineres som værende selvstændige eller lønmodtagere. Og det giver usikkerhed i en branche, der boomer med iværksættere, der alle tænker i platformsøkonomi og nye forretningsgange.
Sådan lyder opsangen fra Oscar Almstrup, Kristian Anker og Jonatan Hjordal fra LegalHero i en artikel til berlingske.dk. Her efterspørger de et mere klart regelsæt for arbejdsgivere og -tagere i platformsøkonomien, der kan hjælpe til både at sikre forholdene for arbejdstageren, som i platformsbranchen gerne omtales som freelancere, og lette byrden for de mange startups, der har taget platformsøkonomiens muligheder til sig.
"Der står parter på begge sider, som gerne vil arbejde sammen på vilkår, de er enige om. Det kan dog ikke lade sig gøre, fordi vilkårene ikke passer ned i én af de to kasser, der findes på arbejdsmarkedet lige nu", siger Jonatan Hjortdal til Berlingske.
Du kan læse hele artiklen HER
Beskæftigelsesministeren tøver
Mens flere fagforeninger ser på udviklingen på freelancemarkedet med bekymring i relation til de manglende regler og rammer for de nye arbejdere, så afviser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard at ændre på lovgivningen, så den imødekommer de nye måder at organisere arbejdskraft på. Han vil ikke gøre det nemmere for freelancere, og dermed bakke om Uber-modellen, hvor alle kan være deres egen chef.
"Det er en udvikling på arbejdsmarkedet, jeg ikke bryder mig om. Vi og arbejdsmarkedets parter skal gøre, hvad vi kan for at sikre, at platformsarbejderne har ordentlige vilkår,« siger Peter Hummelgaard til Berlingske.
Du kan læse resten af beskæftigelsesministerens udtalelser i denne artikel.