"Der er sager om tvangsmæssige foranstaltninger, der stort set er i gang uafbrudt i Ankestyrelsen. Så snart en sag har været gennem " hele møllen" og er endt med en dom, starter man den op igen. Fast indtægt til advokaterne."
Sådan skriver den tidligere chef for Ankestyrelsen Hannah Brandt, der i en kronik i dagens Kristeligt Dagblad langer ud efter de familieretsadvokater, der bistår familier i sager om bl.a. tvangsanbringelser.
Hannah Brandt kalder advokatens rolle problematisk, fordi de, efter hendes udsagn, er med til at tegne et skræmmebillede af systemet, og at de med deres retorik over for deres klienter skaber en 'dem-og-os'-stemning, der slører klientens muligheder.
"ALT BØR DREJE SIG OM BØRNENE i disse sager. Men det er ikke sådan, børnene oplever det. De oplever, at alting drejer sig om forældrenes behov, vrede mod systemet, ønske om stadig at " eje" deres børn", skriver hun i Kristeligt Dagblad.
Hun mener, at penge styrer alt for advokaterne og opfordrer dem til at søge samarbejdet.
"Det bedste, der kan ske for et anbragt barn, er, at kommune, anbringelsessted og forældre har et godt samarbejde. (...) Når man nu ved, at penge styrer alt for advokaterne, kunne man så måske ikke aflønne dem for at medvirke til et forbedret samarbejde? Det vil nok kræve lidt efteruddannelse, men umuligt er det vel ikke", skriver hun.
K-News arbejder på at få en kommentar fra formanden for Danske Familieretsadvokater Anne Broksø, men det har endnu ikke været muligt.