Der har ikke været den store lancering, men et nyt advokatfirma er i løbet af 2020 dukket op med et allerede kendt navn. KPMG har valgt at starte deres eget, internationalt orienterede advokatfirma, KPMG Law.
”Vi kommer som en respons på den stigende efterspørgsmål fra kunder både i det danske marked og internationalt. KPMG beskæftiger sig med rådgivning og revision, og markedet for juridisk rådgivning vokser markant internationalt, og KPMG-netværket har i dag allerede omkring 2400 legal-specialister fordelt på 79 lande inden for dette område. Der er også allerede adskillige selvstændige advokatfirmaer med licens til at bruge KPMG-brandet i en række lande,” skriver Stine Andersen, partner og eneindehaver af KPMG Law til K-News.
Jeg kan se, at det kun er dig, der er i firmaet – hvor længe skal det se sådan ud?
”Der er flere dialoger i gang med andre kommende partnere og medarbejdere, hvoraf nogle allerede er på vej, men lige pt er jeg eneindehaver og har én medarbejder ansat. Særligt hele Tax Dispute og Litigation-området er interessant og skal udbygges på kort sigt.”
Hvor mange mennesker skal I være?
”Antallet er ikke et mål i sig selv.”
Hvor store er ambitionerne?
”Det vigtigste er, at vi kan tilbyde de kompetencer, som markedet forventer af et internationalt orienteret advokatfirma, og at KPMG-netværket giver ”added value” i forhold til, hvis vi var et mere lokalt orienteret advokatfirma. Og så synes jeg også, at det er et mål, at vi formår at skabe værdi for klienterne med de digitale og globale løsninger, som netværket understøtter.”
Hvad er det, KPMG Law kan og skal kunne, som KPMG ikke kunne førhen?
”Markedet efterspørger dedikerede og specialiserede advokatydelser fra KPMG, og det forudsætter et advokatfirma.”
Hvilke opgaver er det, I skal stå for?
”Der er ingen bundne opgaver. KPMG Law er et selvstændigt advokatfirma, og i sidste ende er opgaven jo at varetage vores klienters interesser bedst muligt.”
Ikke de eneste
KPMG er ikke de eneste af de store revisionshuse, der er begyndt at bevæge sig mere og mere ind på advokatbranchens territorie for at få en bid af kagen og som svar på den stigende efterspørgsmål.
Tilbage i 2019 meldte også Deloitte i England sig på banen. Her annoncerede de, at de fra i år ville udbyde deres egen advokatuddannelse, et treårigt trainee-program udviklet i samarbejde med University of Law, der ville give de færdiguddannede titlen som solicitor. Det kan du læse mere om i K-News-artiklen her, hvor blandt andet Advokatsamfundet udtrykker deres bekymring.
I Magtens Tredeling i programmet ”Legaltech er fremtiden – men må advokathusene overhovedet være med?” blev der ligeledes stillet spørgsmålstegn ved, hvordan advokathusene kan overleve konkurrencen, hvis andre spillere blander sig – blandt andet fra revisions- og konsulentbranchen – og som har friere rammer end advokaterne selv.
Til det svarede Niels Christian Ellegaard, partner hos Plesner, at ”det vil også være en pointe på min tallerken, og jeg synes, at vi skal have de samme rammer”. Du kan lytte til hele podcasten her.