"Jeg tror, det er nummer 15. Tjek lige min mailsignatur, vi er lige flyttet." Sådan lød beskeden i telefonen, da K-News aftaler at mødes med stifteren af Ante Law, Theis Rasmussen.
Vi møder ham på et lille kontor på Nørrebro. Herfra har den 31-årige cand.jur. skabt en platform, der via statistik og machine learning kan udtrække grafer og tabeller over de bevægelser, der finder sted i det danske retssystem. Med den kommende domsdatabase fra den danske domstolsstyrelse er håbet, at man vil kunne indkorporere op mod 25.000 sager om året.
"Ante Law er et legal intelligence-værktøj - vi bruger machine learning, hvor vi putter en masse data ind i vores pipeline, og så kan vi udtrække struktureret data. Du kan slå op på en retssal, f.eks. en byret, eller paragraf i loven, og så vil du kunne se, hvor ofte en sag bliver vundet, hvor ofte en part henholdsvis vinder eller taber en given sag, og ved hvilken ret de vinder og taber. Du vil f.eks. kunne se hvor mange sager Skatteministeriet fører ved de forskellige retter, hvor de vinder dem og hvor de taber dem," siger Theis Rasmussen begejstret fra sin lille vinduesplads.
Han kommer fra en fast stilling hos Banedanmark, hvor han og en kollega arbejdede med at holde styr på data for 400 sager årligt, alt fra de helt små erstatningssager til de kæmpe store.
"Grundlæggende var det jo bare Excel, hvor vi sad og nørdede og satte dataen i system og i kolonner," siger han henkastet.
"Jeg tænkte, at man måtte kunne bruge statistik langt mere progressivt i et langt større perspektiv. I USA har f.eks. Lex Machina arbejdet med statistik i forbindelse med legal tech, og det vi laver er meget det samme. Jeg søgte et InnoBooster-legat, og fik 300.000 kr til at starte op for. Herefter fandt jeg en partner i spanske David Canillas, der er programmør og udvikler, og så har vi ellers bygget det op fra bunden lige siden."
Fokus på skoven, ikke det enkelte træ
Theis påpeger, at man i forsikringsbranchen allerede bruger den her statistik:
"I forsikringsbranchen, der betaler man bare i de små sager - det kan slet ikke betale sig at føre dem på grund af sagsomkostninger, og derfor fokuserer de primært på at køre de store sager."
Advokatbranchen har dog tit kun fokus på de enkelte sager, og mangler måske et redskab til at se det forkromede overblik.
Det er en kæmpe skov, og det man gør nu er, at man kun ser på det enkelte træ, enkeltsagerne. Man får jo først for alvor udbytte, når man kan se det store perspektiv og på alle sagerne på en gang
"Det som forsikringsselskaberne er gode til, det er ikke at se på enkeltsager, men at se det store forkromede billede. I den juridiske verden, der kigger man primært på de enkelte sager. Som stor virksomhed har du jo hundredevis af sager, og hvis vi kan skrue på nogle knapper, så man kan tage nogle bedre beslutninger, f.eks. om hvorvidt man skal indgå forlig i stedet for at gå i retssag, så kan virksomhederne jo spare mange penge."
Theis Rasmussen sammenligner tendensen med en skov, hvor det nogle gange kan være svært at se skoven for bare træer.
"Det er en kæmpe skov, og det man gør nu er, at man kun ser på det enkelte træ, enkeltsagerne. Man får jo først for alvor udbytte, når man kan se det store perspektiv og på alle sagerne på en gang. Og der er ingen advokat, lige meget hvor kloge de er, der kan fange alle de tendenser og de mønstre, som ligger i statistikken."
Fremtidens hellige gral er prediktiv
Hvad får en jurist til at forlade den juridiske verden og starte egen virksomhed med fokus på kodning og programmering? For Theis Rasmussen var det en medfødt skabertrang og et ønske om at udfordre sig selv.
"Jeg er nok lidt en fantast, og jeg valgte nok oprindeligt det forkerte studie. Jeg nørdede ufattelig meget Excel hos Banedanmark, og det er jo en slags pseudoprogrammering på en måde. Jeg har så taget et kursus i kodesproget Python, og så har jeg bare lært derfra. Derfor har vores platform også taget lang tid at udvikle, da jeg har skulle lære at programmere først - vi kunne nok godt have skåret det første år fra, men det har været vigtigt at lære det hele."
Ambitionerne for den lille startup-virksomhed er store, og i fremtiden vil Ante Law kunne endnu flere funktioner end nu.
"På sigt vil vores platform også kunne vise, hvilke advokathuse der vinder hvilke sager. Der er jo alle de her indekser, som placerer advokater i forhold til hinanden, og her vil vores system kunne lave statistik på, f.eks. hvordan de advokater, der ligger højt på de her indekser, om de reelt vinder deres sager, og om de er bedre end gennemsnittet."
Ante Law kommer af udtrykket anticiperet misligholdelse, som findes i kontrakt- og obligationsret. Og netop forudsigelighed bliver keywords i fremtidens legal tech ifølge den unge iværksætter.
"Jeg tror at prediktiv statistik bliver næste generation inden for legal tech, hvor det bliver nemmere at forudsige f.eks. behandlingstider. Men den hellige gral er helt klart at kunne forudsige et resultat og et udfald på en retssag via data og referater fra sager. Det er svært at sige om det overhovedet er muligt endnu. Man kan helt sikkert forudsige sagsomkostninger og sagsbehandlingstid, og man vil også kunne lave algoritmer, der vil kunne foreslå advokater til specifikke opgaver."