Billedet: Udsnit fra DR samt afgørelsen fra Retten i Aalborg
"Der er tre primære hensyn, som journalisterne peger på i dækningen af straffesager."
Sådan indleder Maria Bendix Wittchen, ph.d.-studerende ved Roskilde Universitet, sit svar på spørgsmålet om, hvad det er for en position, journalisten har, når det kommer til formidling af straffesager.
I det nyeste afsnit af 'Magtens Tredeling' går hun i dybden med sit forskningsområde, som handler om retsreportagen og retsreporterens etiske overvejelser i forhold til at afdække store drabssager.
Maria Bendix Wittchens forskning drejer sig primært om dækningen af sagen om drabet på Kim Wall og den tiltalte Peter Madsen. Men undersøgelsen er ikke blevet mindre aktuel af den netop afsluttede sag om drabet på Mia Skadhauge Stevn fra Aalborg.
"Journalisterne har både en ret og en pligt til at fortælle offentligheden, hvad der sker ved domstolene," siger hun og uddyber:
"Det er interessant at undersøge de etiske overvejelser, der finder sted hos journalisterne, for der kan gøres rigtig meget skade på blandt andet pårørende til folk, der er blevet slået ihjel. Men der er også nogle mennesker, der måske skal dømmes for en forbrydelse, og her er der en masse hensyn, som journalistikken skal tage."
Og så tilbage til de tre hensyn, som hun startede med.
"Der er dels ofrene. Så er der klart den tiltalte, hvor man jo vil forsøge at lave en fair dækning af den forklaring, som den tiltalte har, og ikke komme til at portrættere personen på en måde, som personen ikke er. Og så viser min forskning at journalisterne også har et stort hensyn, der handler om brugerne, eller læserne, hvor de gjorde sig en masse overvejelser om, hvordan man skulle skrive det med alle de her slibrige detaljer."
Du kan lytte til hele udsendelsen i ovenstående player eller i din foretrukne podcast-app.