Billedet: tv. managing partner Thomas Weitemeyer og th. partner Dan Moalem. Fotograf: Lasse Baylund
Hos Moalem Weitemeyer bliver de ansattes punge snart tungere. Der er nemlig en lønstigning på vej til hele firmaet.
Mere præcist handler det om en 25%-lønstigning, og den lander hos alle i virksomheden.
For at forstå, hvorfor Moalem og Weitemeyer har valgt at belønne deres ansatte med både bonusser og mere i løn, skal man først forstå forretningsmodellen bag virksomheden, så den kommer her.
Lock step firm
Virksomhedens lønningsmodel er nemlig ret speciel, og ifølge Dan Moalem er der kun få advokatvirksomheder tilbage i verden, der bruger den.
“Vi er det, der hedder et Lock Step Firm. Det vil sige, at alle medarbejdere og indehavere på det samme anciennitetstrin tjener det samme,” Fortæller han og uddyber, at man dermed ikke giver Sara mere i løn end Liselotte, selvom Sara måske arbejder mere.
Og det er ikke kun medarbejderne, der beskæftiger sig med jura i virksomheden, som er på den ordning. Det gælder overalt, det vil sige fra køkkenet over receptionen til administrationen.
“Du fjerner et meget højt element af intern konkurrence, når du lønner på denne måde. Og skaber en ”vi” kultur, i stedet for en ”mig” kultur. Det er derfor ikke vigtigt for en ung fuldmægtig at arbejde sammen med Thomas Weitemeyer, fordi han har de største sager. Du laver bare de sager, som firmaet lægger foran dig,” siger han og fortsætter:
“Det er en vigtig del af den måde, vi arbejder på. Fordi så flyder sagerne til den bedst egnede kollega, og der er ikke finansielle incitamenter til hverken at holde på sagerne eller ikke løse sager for en kollega.”
Det er denne aflønningsmodel, som firmaet har besluttet at løfte med de 25%. Derudover bevares firmaets eksisterende bonusmodel, og så indfører Moalem Weitemeyer en forfremmelsesbonus, der vil blive givet til advokater, når de har været i firmaet i 2 år, 4 år og 7 år. Efter to år får advokaten en kvart million kroner, så en halv million kroner efter fire år og efter syv år, får advokaten en million kroner.
“Og det er ikke kun de her mennesker, som gerne vil være indehavere, der modtager forfremmelsesbonus. Den er også et finansielt incitament til dem, som måske ikke vil være indehaver, men som stadig ønsker en karriere hos,” siger Dan Moalem.
Internt geværgreb
Lønstigningerne og bonusordningen er skridt firmaet har taget på vejen mod at blive et større firma. Moalem Weitemeyer vil i løbet af de næste fem år forsøge at fordoble antallet af ansatte jurister, og firmaet vil allerhelst uddanne medarbejderne selv. Så disse lønforbedringer skal ses som interne tiltag, forklarer Dan Moalem.
“Vi er ikke sådan et firma, der går ud og henter fem mand fra en konkurrent. Det har aldrig været den måde, vi er vokset på,” siger han.
Tiltaget er med Dan Moalems egne ord i højere grad et internt geværgreb og et ønske om i højere grad at prioritere at holde på en del af de nuværende medarbejdere end at tiltrække nye.
“På rejsen mod at gøre firmaet større, er det vigtigt for os at vi har så mange af vores nuværende medarbejdere med som overhovedet muligt,” siger han og forklarer, at hvis en virksomhed skal vækste med ti jurister om året, så er det ikke smart at have en medarbejderomsætning på 25%, for så har man for mange mennesker igennem huset.
Og en langtidssigtet løsning, der blandt andet skal underbygge det, er de føromtalte stigninger i faste lønninger. Men også forfremmelsesbonusserne for advokater efter henholdsvis 2 år, 4 år og 7 år, og som i alt løber op i 1,75 millioner kroner.
“Det er mange penge for de fleste, som ikke er født hovedrige. Og for virksomheden er det en måde at skabe nogle langsigtede incitamenter for medarbejderne til at blive og tage del i vores næste rejse,” siger Dan Moalem, der også uddyber, at det er vigtigt for firmaet at have seniorressourcer, som skal være med til uddanne de yngre. De er en del af værdiarbejdet, og en del af at bære virksomhedens kultur videre og ud i firmaet, så det ikke kun kommer fra partnerne i toppen.
”Det, synes vi, også er en spændende dimension i tillæg til det traditionelle advokatarbejde,” siger Dan Moalem
“Hvis vi kan få talent til at blive længere, så er det rigtig godt for vores kultur. For så har vi kulturbærer i mange år,” tilføjer han.
Ikke for alle
Lønstigningerne og bonusserne er som før nævnt en del af firmaets tiltag for at realisere strategien. Men da K-NEWS spørger ind til arbejdsmiljøet i virksomheden mere generelt, siger Dan Moalem, at Moalem Weitemeyer ikke er for alle.
“Vi har ansat rigtigt mange nye kollegaer det sidste års tid for at få arbejdspresset ned. Men vores firma er ikke for alle,” siger han og fortsætter:
“Når man hjælper kunder med deres allerstørste og allermest krævende sager, så er det en arbejdsform og en opgavetype, der kræver enorm dedikation. Kunden kommer først, kunden kommer på andenpladsen, og kunden kommer på tredjepladsen. Og det er ikke for alle. Der er nogen, der synes, det er fedt at være en del af det i tre år, fem år eller hele deres karriere, men det er et meget, meget krævende job.”
Derfor mener Dan Moalem også, at de medarbejdere, der er hos Moalem Weitemeyer, er meget eftertragtede hos konkurrenterne. For virksomhedens konkurrenter ved, at de advokater, der er hos firmaet ifølge Dan Moalem, lærer rigtigt meget, rigtigt hurtigt og får virkelig meget ansvar.
“Vi fokuserer ikke på at folk skal arbejde mindre. Vi fokuserer på, at vores kunder lykkes med deres forehavender. Det skal naturligvis være rart at arbejde hos os, det er klart. Men det har været hårdt de sidste to-tre år, og det er derfor, vi har taget de her geværgreb og siger, ”vi skal have nogle flere kollegaer, og udover, at det skal være spændende og sjovt, at arbejde for os, så skal det også være virkelig finansielt attraktivt. For alle, ikke kun for de få."