Mens den juridiske sektor udvikler sig i takt med teknologien, så har advokatbranchens som arbejdsplads svært ved at følge med. Både når det kommer til at adoptere nye teknologiske processer og arbejdsgange, men også i forhold til diversitet på arbejdspladsen, coaching og mentorship af de unge og generelt evnen til at skabe et værdifuldt arbejdsmiljø.
Så markant lyder meldingen fra tre ledende skikkelser i den amerikanske advokatvirksomhed Atrium, der har specialiseret sig i at rådgive amerikanske iværksættere og startupvirksomheder.
I en kronik i det amerikanske branchemedie legaltechnews.com leverer Annie Datesh (managing counsel), Natasha Allen (co-Head) og Nicole Hatcher (managing counsel of finance), alle hos Atrium en bredside mod den traditionelle advokatbranche, som i følge dem er for dårlige til at imødekomme de behov, som unge advokater stiller til et meningsfuldt arbejdsliv i den juridiske sektor.
Beskæftigelsen blomstrer, men antallet af advokater falder
De tre advokater hæfter sig bl.a. ved, at man i USA, ligesom i Danmark, har høj beskæftigelse, men at stigningen af antallet af ansatte i den amerikanske advokatbranche er faldet med 30%.
Årsagen skal ifølge Datesh, Allen og Hatcher findes i to hovedårsager: dels i branchens manglende evne til at udvikle sig i takt med markedet og dels i branchens manglende diversitet.
For det første er advokatbranchen som helhed for reaktiv, og teknologiadoption og nye måder at arbejde på bliver alt for ofte skudt til hjørne. For de små advokathuse drejer det sig ifølge Datesh, Allen og Hatcher ofte om manglende økonomi. For de store handler det ofte om en forretningsstruktur, hvor det betaler sig at være ineffektiv på grund af timeregistrering. En pointe som den hollandske professor Erik Vermeulen fra Tilsburg University også påpegede ved en konference på Københavns Universitet i september, hvor han talte dunder mod advokatbranchens strukturer, og anbefalede branchen at kigge på ingeniørers og softwareudvikleres evne til at arbejde i agile teams frem for hierarkiske organisationsdiagrammer.
Det andet ben handler for de tre advokater om branchens manglende diversitet. For mens kvinder dominerer jurauddannelserne, så kniber det med kvinder i topledelsen. I kronikken refererer de til Law360 Glass Ceiling Report, der bl.a. viser, at 80% af alle partnere i de største advokathuse er mænd. En problematik der også ses herhjemme. Ifølge en optælling blandt Danmarks ni største advokathuse foretaget af Advokatwatch er kun 14% af partnerkredsene kvinder.
Men det er ikke nok at se diversitet udelukkende i relation til forholdet mellem antallet af ansatte mænd og kvinder. For det står langt værre til, når det kommer til andelen af etniske minoriteter og handicappede på bestyrelsesgangene, hvor der ifølge National Association of Woman Lawyers kun 2% af bestyrelseslokalerne der udgøres af farvede kvinder, 2% af LGBT-personer og under 1% af handicappede. Og det er ifølge Datesh, Allen og Hatcher en udfordring for advokathusene, da de unge efterspørger diversitet på arbejdspladsen.
På redaktionen arbejder vi på at få en kommentar fra de danske advokathuse for at blive klogere på, hvordan de forholder sig til emnerne i denne artikel.