27/05/2020 - Kritik af børnesager

Formand: Vi må ikke bruge vores egne interesser i vores forhold til, hvad der er bedst for barnet


Formand for Danske Familieretsadvokater Anne Broksø tager skarpt afstand fra den kritik, som Hannah Brandt i dagens Kristeligt Dagblad udtaler. Det er advokatens ultimative rolle at varetage klientens interesser, og der må man ikke blande egne følelser med ind i arbejdet.

Af: Rasmus Lehmann Hylleberg


Hos Danske Familieretsadvokater tager formand Anne Broksø skarpt afstand fra den kritik, som tidligere chef for Ankestyrelsen Hannah Brandt udtaler i dagens Kristeligt Dagblad. En kritik, der bl.a. går på, at advokater i børnesager er unødvendige mellemmænd, der ikke blot er med til at skabe skyttegrave mellem parterne, men også hæver en utrolig høj hyre uden at lægge særlig meget energi i opgaverne.

Anne Broksø mener, at kritikken er helt ved siden, for det er på ingen måde retvisende at anskue advokatens arbejdstimer udelukkende ved deres fremmøde ved officielle møder.

"Man kan ikke kun se på de situationer, hvor man er repræsenteret ved officielle møder – hvis man tror, at klienterne bare møder op til disse, så er det altså misforstået, for vi snakker jo med dem løbende under hele sagen. Det er jo mennesker, vi taler med, som kontakter os tit og ofte. Hvis man vil vurdere vores salærer ud fra de korte møder, der er, så er det på ingen måde retvisende. Faktisk er der ret dårligt dækning på de her sager, hvis man reelt gør timerne op – vi snakker jo med mennesker på alle tider af døgnet hele ugen", siger hun til K-News.

Hun fastholder vigtigheden af, at alle parter i det danske retssystem har ret til en advokat. Også mor og far i børnesager, der f.eks. handler om tvangsanbringelse. 

"Forsvarsadvokatens rolle er jo også at finde alle de spørgsmålstegn, der er, så den tiltalte kan gå fri, også selvom mange af os måske godt ved, at han har gjort det. De værktøjer, man har at gøre godt med, er jo at stille spørgmålstegn ved sagens nuancer og detaljer, og det er jo det, vi gør hele tiden, for vi er jo sat i verden for at beskytte klienternes interesser. Jeg siger ikke nødvendigvis, at det er for barnets bedste, når jeg repræsenterer mor eller far, men jeg skal jo forstå min rolle. Der er jo heller ingen af os, der holder med Breivik, men han havde en forsvarer, og vi har som advokater en rolle i et velfungerende retssamfund, og den er vigtig, også i sager, der er indgribende i familiers liv. Barnet har jo også en advokat".

Hun mener, at den kritik Hannah Brandt fremsætter, sætter spørgsmålstegn ved vores retssamfund. For hvis vi ikke har advokaten repræsenteret ved de her sager, så vil staten jo have magtbeføjelserne.

"Når man har en stat, der kan gøre noget, fratage folk deres børn, spærre dig inde osv., så er man nødt til at have uafhængige advokater. Det er jo netop noget af det fineste i vores retssamfund, at vi har nogen, der vil påtage sig den her opgave, også selv om man taber sagerne", siger hun.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak