06/01/2021 - Podcast

'Forbrydelse og Moral' podcast ep. 26: Henrik Garlik


Hvornår forbereder man sine  sager, når man samtidig går i retten fem dage om ugen? Er der nogle sager, der kan “tages på rutinen? 'Forbrydelse og Moral' er tilbage med et nyt afsnit, denne gang med den erfarne strafferetsadvokat Henrik Garlik.

redaktionen



Jacobs egne ord:

“Jeg lægger ikke skjul på, at jeg ikke er forsvarer for forskellige grupperinger. Uanset om det er politifolk eller andre. Jeg er forsvarer for den enkelte.”

Sådan lyder det bl.a. i denne episode 26 fra min gæst og tidligere arbejdsgiver forsvarsadvokat Henrik Garlik, der bl.a. har været forsvarer i Brønderslev-sagen, Solhaven-sagen, Kundby-sagen (i starten) og sagen mod ekspolitikeren Per Zeidler. Derudover en række større narkosager og meget andet.

Denne episodes hovedperson er efter min opfattelse en af landets mest erfarne forsvarsadvokater, og derfor har jeg også valgt at dedikere lige netop dette afsnit til at finde svar på en række spørgsmål, som jeg anser for at være essentielle i rollen som forsvarer. Spørgsmål der kan forekomme banale for forsvareren selv, men som kan være til stor læring for alle de mennesker, der ligesom jeg ønsker at blive klogere på, hvordan man kan gribe arbejdet an.

For hvornår forbereder han eksempelvis sagerne, når han samtidig går i retten fem dage om ugen? Er der nogle sager, der kan “tages på rutinen”? Er han med årene blevet en mere progressiv forsvarer - og hvad med sandsynligheden for at “vinde” sagen?… Fortæller han nogensinde sine klienter, at domfældelsesprocenten i Danmark reelt er et godt stykke over 90%, hvilket betyder, at sandsynligheden for en frifindelse statistisk set er ganske lille? Og hvad tænker han i øvrigt som forsvarer også for politifolk om, at domfældelsesprocenten i de sager faktisk er markant lavere end i andre sager? Bliver der rejst alt for mange tiltaler mod politifolk? Giver det i øvrigt nogensinde problemer både at være forsvarer for “politi og røvere”?

Og hvorfor vil han desuden helst ikke vide, om hans klient er skyldig? Hvorfor er det aldrig en vigtig oplysning?

Det er nogle af de spørgsmål, som jeg stiller i det her afsnit, og særligt interessant var det for mig at høre om, hvorvidt der findes sager, som den person, der sad overfor mig - en af landets førende forsvarsadvokater - ikke tager? Findes der med andre ord mennesker, som han ikke vil forsvare?

Det spørgsmål blev han også stillet, engang han var inviteret ind i DR’s Aftenshowet for bl.a. at tale om sagen mod Anders Breivik… Ville Henrik forsvare ham?

Alt imens Henrik sad der og svarede på det spørgsmål, som naturligt lå mange mennesker på sinde, sad Henriks partner Niels Christian Strauss på søsterkanalen TV2 og svarede på selv samme spørgsmål. Men svarede de to garvede forsvarere det samme?

Hør også Henrik forklare, hvorfor det i dag i langt højere grad er en specialeopgave at være forsvarer, end det var tidligere. “Det generelle billede er, at vi er mange forsvarere, som konstant mødes i de samme sager”, udtaler han bl.a.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak