#MeToo har givet et sprog til og sat et spotlight på krænkende, upassende og grænseoverskridende oplevelser.
Det sprog og spotlight har ført til, at mange flere har turdet fortælle og dele oplevelser.
Blandt andet siger Maria Rasmussen, der skriver ph.d. om sexchikane på arbejdspladser og arbejder som advokat i HK, til K-News, at det netop kan være en af grundene til, at HK’s advokatafdeling har mangedoblet antallet af oprettede sager omhandlende sexchikane.
På samme måde kan Djøf konstatere, at de fra 2019 til 2020 har modtaget 99 henvendelser angående upassende tilnærmelser. Før det modtog de kun omkring to om året.
Og Mette Knudsen, der er rådgivningschef i Djøf, tror også på, at #MeToo har haft stor indflydelse på stigningen af henvendelser her.
“Efter Sofie Lindes tale i begyndelsen af august har vi modtaget omkring én henvendelser pr. arbejdsdag. Det er da en stigning, der er til at få øje på,” siger hun
Mette Knudsen kan ikke oplyse, hvor mange henvendelser der er pr. branche, men hun har to konkrete eksempler fra advokatbranchen.
Det ene handler om en studentermedhjælper på et advokatkontor. Hun får kommentarer på størrelsen af sine bryster og bliver spurgt, hvor meget sex hun får i weekenden. Det er stærkt grænseoverskridende for hende. Men det er også et job, der betyder meget, da det er studierelevant, fortæller Mette Knudsen.
“Den anden er også en studentermedhjælper. Hun blev dybest set ret direkte opfordret til at være meget intim med en stor klient og partner. Hun afviste ham og blev derefter fyret for inkompetence. Det eksempel viser, at den frygt mange står med omkring at sige fra, når de bliver udsat for grænseoverskridende adfærd, er reel nok,” siger Mette Knudsen.
Mandlig partner fyret
Og på samme måde bakker en artikel i Berlingske i dag op om, at der findes sexchikane i advokatverdenen.
Berlingske fortæller en historie om en tidligere partner i advokathuset Bruun & Hjejle, der blev afskediget tidligere på året, fordi han over en årrække har krænket flere kvindelige kolleger.
Her har flere kilder bekræftet over for Berlingske, at den mandlige partner gentagende gange har krænket flere, specielt yngre kvinder. Samtidig var den krænkende adfærd "en velkendt ting i huset".
To af de anonyme kvinder, som krænkelserne er gået ud over, fortæller til Berlingske om en episode. Her er de sammen med en flok andre medarbejdere på vej hjem fra en sommerfest i en bus.
På vej ombord bevægede partnerens hånd sig op under den ene kvindes kjole, og han rørte ved hendes baller. Kort efter gled hans hånd ned af ryggen på den anden kvinde, og hånden endte mellem hendes bukser og trusser.
Bussen var fuld. Der var masser af vidner, men ingen gjorde noget, skriver Berlingske.
K-News vil gerne være med til at sætte fokus på sexistisk og krænkende adfærd i branchen.
Har du oplevet eller kendskab til sexisme eller krænkende og grænseoverskridende oplevelser, så kontakt journalist Cecilie Uhre på cecilie.jorgensen@karnovgroup.com.