Fintech, insurtech, regtech. Listen af forskellige betegnelser var lang, da DLA Piper torsdag afholdte Nordisk Fintech konference i Nationalmuseets biograf. De 130 deltagende heriblandt finansfolk, advokater og folk fra fintech-branchen fik indblik i, hvordan ny teknologi og innovation inden for den finansielle verden kan skabe bæredygtighed og nye forretningsmuligheder.
Fintech-området er et område, der for alvor har bidt sig fast i advokatbranchen, og hos DLA Piper har man også særligt fokus på dette område.
”Fintech kommer til at være en del af fremtiden både for den finansielle og den offentlige sektor men også for store advokatfirmaer. Ny teknologi vil medføre nye former for finansiering, rådgivning og virksomhed i det hele taget”, fortæller Martin og understreger DLA Pipers rolle inden for hele det her område:
”DLA Piper har givet et globalt ’commitment’ til fintech, og vi ser det som naturligt at være en aktiv rådgiver og fødselshjælper i det ’space’ – for at blive i tech-sproget”, siger han.
Regulering og lovgivning har svært ved at følge med
Fintech-området er forholdsvist nyt land stadigvæk, og med nyt land kommer også nye udfordringer, når start-up virksomheder for eksempel skal navigere rundt i et til tider ureguleret område. To partnere hos DLA i henholdsvis Sverige og Norge, Arthur Csatho og Camila Wollan berettede sammen med advokat i København, Morten Schultz, om alle dos and don’ts i det regulatoriske landskab. Her var fokus netop på frygten for at begive sig ud på urørt land og en opfordring til start-up virksomhederne til at satse:
”De skal turde være firstmovers og tage risici på det regulatoriske og finansielle område. Der er altid en risiko ved at være firstmover, men der er også en stor fortjeneste, hvis det går godt”, fortæller Arthur Csatho.
Thomas Krog Jensen, CEO hos Copenhagen Fintech Lab ser også store muligheder inden for fintech-området.
”Der ligger et kæmpe stort potentiale i fintech i kraft af, at der er så mange varme hænder på det lige nu. Og hvis du er i fintech og gerne vil lege i det her space, så bliver du nødt til at være opmærksom på, hvad den regulatoriske del er for noget”, siger han og fortsætter:
Her spiller advokatbranchen selvfølgelig en stor rolle i forhold til at rådgive i nye forretningsmodeller og i en verden, hvor især lovgivning og den regulatoriske del har svært ved at følge med
”Her spiller advokatbranchen selvfølgelig en stor rolle i forhold til at rådgive i nye forretningsmodeller og i en verden, hvor især lovgivning og den regulatoriske del har svært ved at følge med”, understreger han.
Det har man også set i Københavns Kommune, der aktivt søger at blive en del af et spirende fintech-miljø, som forhåbentlig vil resultere i, at København indtager rollen som Nordens førende fintech-hub for startups og virksomheder. Det fortæller beskæftigelsesborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard.
”Vi bliver lige nu 1000 flere københavnere om måneden, og det er vigtigt, at vi sikrer, at der er jobs til dem og helst også gerne i København. Skal vi sikre det, så bliver vi også nødt til at arbejde sammen med den private sektor og her er alle vækstinitiativer vigtige. Fintech har allerede på to år leveret 1250 jobs, så Fintechs er selvfølgelig en oplagt samarbejdspartner”, fortæller hun.
Løsningen på nogle af verdens store problemer
Den amerikanske professor fra IE Business School i Madrid lagde vægt på, at fintech ikke skal ses som disruption for disruptionens skyld. Tværtimod bør virksomheder og finansfolk se fintech som en måde at skabe innovation gennem allerede eksisterende forretningsmodeller. Han henviste bl.a. til iPhone, der ikke var først til at lave en mobil, man kunne gå på nettet med, men som bl.a. udfyldte et hul hos forbrugerne, der nu pludselig kunne gå på nettet i metroen.
En af dagens mange talere var bl.a. senior advisor og ph.d. ved Center for Corporate Governance på CBS, Lars Ohnemus. Hans oplæg, FinPact, handlede om fintech som et redskab til at løse nogle af de helt store problemer, som verden står overfor. Han henviste bl.a. til FN's 17 verdensmål, og hæftede sig desuden ved, at man med fintech også kan løse nogle af de helt store udfordringer, der lige nu ses inden for den finansielle verden.
Han påpegede bl.a. at udviklingen af en digital valuta ville fremme gennemsigtigheden og dermed gøre det meget svært for lignende hvidvasksager at finde sted, ligesom han også opfordrede de fremmødte til direkte at tænke i lokale innovative løsninger, der f.eks. kunne give adgang til den finansielle verden ude i udkantskommunerne, hvor antallet af lokale banker og pengeinstitutter er drastisk faldende. Han henviste til, at antallet af bankfirmaer i Danmark er faldet fra 150 til 60 siden finanskrisen, og det går ud over udkantskommunerne.
I en lidt større skala er netop adgangen til finansielle systemer en af de redskaber, som kan være med til bl.a. at løfte nogle af verdens fattigste ud af fattigdom.
Hvis der er én ting som fintech kan så er det jo at demokratisere og give adgang til et finansielt system som omkring 2 milliarder mennesker ikke har adgang til i dag
"Hvis der er én ting, som fintech kan, så er det jo at demokratisere og give adgang til et finansielt system som omkring 2 milliarder mennesker ikke har adgang til i dag. Statistikker viser, at lige så snart folk får adgang til en mobiltelefon, en bankkonto og dermed en identitet, så stiger rigdommen helt automatisk. Fordi så kan man begynde at åbne en forretning, og her er fintech god til at komme ud i alle hjørner", siger Thomas Krog Jensen, og tilføjer:
"Der er nogle nomader i Niger, hvor man laver 'Village Loan Associations', og her lægger man penge i en kasse, så man kan låne til at starte en forretning. Og de gav Fintech-community den udfordring at digitalisere det her. Der er altså en dansk fintech-virksomhed, der har været i Niger for at gøre det her smartere, og nu begynder man så at implementere en dansk fintech-løsning i Niger."