Facebook er netop blevet dømt ved en regional domstol i Berlin for ulovlig behandling af brugernes data. Ifølge Ritzau står der i dommen, at Facebook i ikke tilfredsstillende grad giver nok information til brugerne, så disse kan give et meningsfuldt samtykke.
Dommen bør få endnu flere brugere til nærlæse, hvad det egentlig er de skriver under på. Det mener Karina Søndergaard, advokat og ekspert i persondataret fra HjulmandKaptain i Aalborg.
"Uanset denne afgørelse, så er der altid grund til, at man som bruger af de sociale medier altid sætter sig grundigt ind i tingene, så man ved, hvad man giver samtykke til. Men det er klart, at sådan en afgørelse som denne sætter fokus på, om en stor spiller som Facebook overholder reglerne," siger hun.
Nye bødetakster bør gøre komplekse formuleringer tydeligere
Ifølge Karina Søndergaard er der dog udfordringer ved de sociale mediers samtykkeerklæringer.
"Jeg får tit spørgsmåplet om, hvorvidt Facebook må det de gør – mit svar plejer at være, hvor mange der reelt har læst, hvad det er det er, de skriver under på. Hvis man stadig ikke forstår det, så er der grund til at rejse spørgsmålet."
Med de nye bødesatser der kommer, så ville jeg, hvis jeg var Facebook, se at få kigget på at få levet op til reglerne, for det kan blive rigtig dyrt
Og Facebook bør se at få fart på at blive up to speed med deres compliance.
"Facebook skal jo overholde den nuværende lovgivning i alle lande også nu, så det er jo katastrofalt, at man ikke overholder regler uanset om det er nuværende eller kommende lovgivning. Med de nye bødesatser der kommer, så ville jeg, hvis jeg var Facebook, se at få kigget på at få levet op til reglerne, for det kan blive rigtig dyrt," siger hun