Billede: Shutterstock
Konkret har afstemningen omhandlet, hvorvidt borgerne i staten ønsker, at forfatningen skal omskrives sådan, at retten til abort bliver skrevet ud. Ifølge Nyhedsbureauet Reuters har 59 procent stemt for at bevare abortrettighederne, mens 41 procent har stemt imod.
”Man vil klart se, at der vil være politikere, aktivister og græsrodsbevægelser, der vil gå ind og prøve at putte restriktioner ind på abort på andre måder. Men det bliver sværere for dem at få noget lavet ved domstolene.”
Nina Emilie Bechmann, juridisk skribent
Afstemningen har fået meget opmærksomhed, og det er der flere grunde til. Kansas er nemlig den første amerikanske stat, hvor retten til abort kommer til afstemning blandt borgerne efter, at Roe v. Wade, der sikrede kvinders forfatningsmæssige ret til abort, blev omstødt af den føderale højesteret tilbage i juni.
”Hvis ikke Roe v. Wade var blevet omstødt, havde den her afstemning nok ikke fået lige så meget opmærksomhed. Så det er jo fordi, at det nu er op til staterne selv at bestemme, hvorvidt der skal være adgang til fri abort,” fortæller juridisk skribent for Kongressen.com, Nina Emilie Bechmann, til K-NEWS, der dog også fremhæver en anden central grund til, at mange har fulgt med i afstemningen.
”Det har også noget at gøre med, at Kansas er en af de stater, hvor både demokrater og republikanere sidder på magten i nogle forskellige instanser.”
De omkringliggende ’røde’ stater som bl.a. Texas, Mississippi og Oklahoma, hvor republikanerne sidder på magten, har nogle af landets mest restriktive regler på området. Staterne har haft ’triggerlove’, som sikrede, at abort blev gjort helt eller delvis ulovligt, da Roe v. Wade blev omstødt.
Da den amerikanske højesteret omstødte Roe v. Wade blev abort ikke ulovligt, men man fjernede retten til abort som juridisk bindende rettighed til at være et politisk spørgsmål – på linje med hvad man ser herhjemme i Danmark, hvor retten til abort sammenligneligt ikke er skrevet ind i grundloven. Hermed lagde man beslutningen om abortrettigheder ud til de enkelte delstater, hvor det er nationale politikere, der skal afgøre, hvorvidt abort er en rettighed.
Men netop fordi der har været mere usikkerhed omkring, hvad der ville ske med abortrettighederne i Kansas, hvor både demokrater og republikanere besidder tunge politiske poster, har staten fået ekstra meget opmærksomhed.
Kampen mod abort fortsætter
Selv om vælgerne i Kansas har stadfæstet retten til abort, betyder det imidlertid ikke, at det ikke kan ændre sig. Det skyldes, at retten til abort i USA ofte er et fortolkningsspørgsmål.
”Det er ikke fordi, at det ikke kan lade sig gøre at omstøde kendelsen, men det gør det klart sværere. Hvis man nu fx skiftede en masse af dommerne ud i deres højesteret, så det var overvejende konservative dommere, så er det muligt, at de på et tidspunkt vil omstøde det og sige, at den her ret ikke findes i vores forfatning,” fortæller Nina Emilie Bechmann og tilføjer:
”Man vil klart se, at der vil være politikere, aktivister og græsrodsbevægelser, der vil gå ind og prøve at putte restriktioner ind på abort på andre måder. Men det bliver sværere for dem at få noget lavet ved domstolene.”