22/01/2019 -

EU-kommissionen udskyder igen den endelige afgørelse om nyt copyright-direktiv


Tilbage i september 2018 godkendte Europaparlamentet det første udkast til et nyt ophavsretsdirektiv, men en endelig beslutning forsinkes nu af EU-kommissionen, dervil sikre, at det ikke går ud over den europæiske kulturarv. Kritikere af udskydelsen skyder skylden på tech-giganternes lobbyister.

Rasmus Lehmann Hylleberg


Der var stor jubel blandt kunstnere, musikere og andre ophavsretshavere, da Europaparlamentet d. 12. september 2018 godkendte første udkast til et nyt ophavsretsdirektiv. Direktivet skulle først og fremmest sikre, at de digitale platform, der tjener stort på deling af indhold som f.eks. Youtube og Facebook, skulle etablere processer, der automatisk kunne sørge for, at ophavsretshavere fik de royalties, som de var berettiget til. 

Men nu forsinkes en endelig beslutning om vedtagelse af direktivet nok en gang. Ifølge Reuters skyldes det denne gang, at EU-Kommissionen, der skal sende det endelige forslag til godkendelse i Europaparlamentet og i Ministerrådet, ønsker at sikre, at man med direktivet 'bevarer den europæiske kulturarv'.

Det var EU-Kommissionen der for to år siden fremsatte det første forslag til det nyt direktiv, men det færdige lovdokument har altså brug for et grundigt eftersyn for at bl.a. at sikre, at der er lige vilkår for både kunstnerne på den ene side og de digitale platforme på den anden.

 

Skuffelse og tidspres

Blandt tilhængere af de nye direktiv har det stor interesse at få lavet en aftale inden Europarlamentsvalget d. 26. maj i år. EU-Kommissionens digitale chef og vicepræsident Andrus Ansip fra Estland udtrykte da også skuffelse over, at der endnu ikke ligger et færdigt beslutningsforslag. 

"Alle involverede parter har et kæmpe ansvar", siger han ifølge Thomson Reuters og kalder det manglende beslutningsgrundlag 'uansvarligt'.

Særligt to elementer i det oprindelige udkast til direktivet har skabt stor debat - artikel 11 og artikel 13.

Artikel 11 pålægger bl.a. Google og Facebook at indgå licensaftaler med mediehuse, hvis de fremover vil bringe tekstuddrag og nyhedsartikler på deres platforme - altså på linje med hvis en borger deler en artikel på fx Facebook.

Artikel 13 handler om, hvorvidt platforme som YouTube og Facebook skal etablere digitale filtre, der forhindrer brugere i at uploade materiale, der er omfattet af ophavsret. Dette har skabt stor debat, da kritikkere peger på, at sådanne filtre kunne betyde øget censur i den frie adgang til og brug af internettet.

 

Stærk lobby

Særligt Google har kæmpet indædt for at få Europaparlamentet til at forkaste forslaget, da de med ejerskabet af Youtube har store økonomiske interesser i spil. Ifølge en fælles udtalelse fra European Publishers Council, European Newspaper Publishers' Association og the European Magazine Media Association er Googles lobbyister i fuld gang med at tegne skræmmebilleder af forslagets potentielle konsekvenser, der i sidste ende har til hensigt at beskytte ophavsretshaverne.

EU-parlamentariker Julie Reda fra det Europæiske Piratparti og som har været meget åbenmundet i sin kritik af direktivet fra begyndelsen har bedt om, at man helt sløjfer artikel 13 fra forslaget.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak