Billedet: Udsnit fra Anklagemyndighedens nyhedsside samt screendumps af to ulovlige fildelingstjenester, der tidligere er vist og omtalt i Piratbrevenes Årti-artikelserien.
Anklagemyndigheden meddeler, at efterforskningen har været ’forankret’ i USA med støtte fra Europol og Eurojust og drejer sig om – formodes det – at organisationen ulovligt har skaffet sig adgang til film og tv-serier for derefter at distribuere dem ulovligt fra servere forskellige steder på kloden. Så altså: Klassisk piratdeling af film og tv uden at have rettighederne til værkerne.
I den danske del af aktionen har Statsadvokaten for International og Økonomisk Kriminalitet (SØIK) tirsdag ransaget hos en 40-årig mand i Søllested, en 35-årig mand i Horsens, en 40-årig mand i Nakskov og en 48-årig mand i Skovlunde.
60 mio. nu plus 100 dengang
I pressemeddelelsen fra anklagemyndigheden estimeres et tab for branchen på 60 mio. kroner. I juni fandt der ligeledes arrestationer sted i Danmark som led i en stor international aktion. Dengang blev der estimeret et beløb på hele 100 mio. kroner, og det var tre mand, fra Hvidovre ved København, Vejle og Billund, der dengang blev anholdt.
K-News forsøger at følge op på sagen. Blandt andet vil vi gerne vide, hvad der eventuelt er af forbindelser fra junis anholdelser til disse i august. Og vi ønsker at kende flere af detaljerne omkring adgangen til film og tv-serier ’forud for deres udgivelsesdato’, som det formuleres.
På K-News har vi tidligere i år beskæftiget os indgående med den teknologiske og juridiske gråzone, som fildeling foregår i. Det har vi gjort i artikelserien Piratbrevenes Årti som du kan læse begyndelsen på HER.
Udstyr beslaglagt og sigtelse rejst
Anklagemyndigheden oplyser, at de fire danskere er løsladt efter afhøring og nu er sigtet for ophavsretskrænkelser af særligt grov karakter efter straffelovens § 299 b, nr. 1, jf. ophavsretslovens § 76, stk. 2, jf. stk. 1, jf. § 2. De har fået beslaglagt servere og øvrigt it-udstyr, der nu skal undersøges nærmere af Rigspolitiets it-specialister fra NC3.
Internationalt er flere end 60 servere med ulovligt indhold taget ned i blandt andet Sydkorea, Tjekkiet, Danmark, Frankrig, Tyskland, Letland, Rumænien, Polen, Portugal, Spanien, Sverige, Schweiz, Holland, Norge og Storbritannien.