23/01/2019 -

En anderledes ældrebyrde: I Sydkorea stiger kriminaliteten blandt pensionister


DEN SKÆVE VINKEL: I Sydkorea har højere levealder og en demografisk skævvridning i andelen af seniorer og pensionister skabt et noget anderledes problem - her er andelen af forbrydelser begået af 'ældre' koreanere steget med 70% på bare fire år.

Rasmus Lehmann Hylleberg


Mens antallet af anmeldte forbrydelser i Danmark ifølge Danmarks Statistik er faldet med 26% i fra 1997 til 2017, så ser det noget anderledes ud, hvis man drejer globussen 180 grader og zoomer ind på Sydkorea. For mens også Sydkorea oplever et generelt fald i kriminalitet, så oplever landet en decideret bølge af kriminalitet begået af ældre borgere. 

Det skriver World Economic Forum.

Ifølge The Korean Herald har landet set en stigning på 70% i andelen af begået forbrydelser blandt folk, der var +65 år. Og her er der altså ikke tale om smårapserier i det lokale supermarkedet. Ifølge avisen drejer det sig om grov kriminalitet i form af vold, røveri og voldtægt.

 

Skæv demografisk udvikling

Men hvorfor er landets ældre pludselig blevet langt mere kriminelle?

Ifølge eksperter skal en store del af forklaringen findes i befolkningssammensætningen, hvor der kommer flere og flere ældre i landet. En tendens der også er gældende herhjemme, hvor Danmarks Statistik forventer, at vi de næste ti år vil opleve en stigning i andelen af ældre over 80 år svarende til 58%.

WHO vurderer at over 14% af den sydkoreanske befolkning er +65 år, eller et såkaldt 'aged society', og at landet inden 2026 vil nå en andel på over 21% i andelen af ældre og dermed blive et 'super-aged society'. Årsagen til den stigende kriminalitet skal dog ikke findes i det faktum at der er flere ældre, men i derimod levevilkårene for de ældre, der bare bliver flere og flere af. 

Ifølge OECD lever næsten halvdelen (48,8%) af Sydkoreas ældre i fattigdom. Selvmordsraten er stigende og lå i 2010 på 82 ud af 100.000 og tæt ved 25% af alle ældre sydkoreaner spiser deres måltider alene hver dag. 

Disse faktorer har skabt en stigende tendens til at landets ældre i langt højere grad får mentale problemer, at mange lever i ensomhed og at der generelt blandt de ældre er en høj grad af isolation. Samtidig er der meget få jobs at få for seniorer i Sydkorea. Alle faktorer, der ifølge eksperter er med til at skubbe til udviklingen inden for stigende kriminalitet. 

Med højere levealder i mange dele af verden og en befolkningssammensætning, der flere steder peger på flere ældre, så er det ifølge eksperter en ikke så overraskende tendens. Dog er det en problematik, der kan blive nærværende for mange andre lande, hvis demografi peger i samme retning.

 

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak